Sud BiH
0

Početak glavnog pretresa u predmetu Asim Karić i drugi

FENA
Statusna konferencija i početak glavnog pretresa pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u Sarajevu u predmetu Asim Karić i drugi zakazani su za danas.

Optužnica tereti Dragana Makivića za krivično djelo porezna utaja, Huseina Glavaša za krivično djelo pomaganje u učinjenju krivičnog djela porezne utaje i krivično djelo porezna utaja, Smaila Zubčevića za krivično djelo pomaganje u učinjenju krivičnog djela porezne utaje, a Asima Karića, Mirjanu Karić, Osmana Kantića i Seniju Kantić za krivično djelo pomaganje u učinjenju krivičnog djela porezne utaje, saopćeno je iz Suda BiH.

Prema navodima iz optužnice, Makivić je od 25. augusta do 4. septembra 2004. godine u svojstvu osnivača i direktora pravne osobe "Madaco" d.o.o. izbjegao plaćanje poreza u iznosu 18.090 KM te, dajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima, izbjegao plaćanje davanja u iznosu 600.660,58 KM propisanih poreznim zakonodavstvom BiH.

Glavaš i Zubčević su, kako se navodi u optužnici, učinitelju stavili na raspolaganje sredstva za učinjenje krivičnog djela i tako izbjegli plaćanje davanja u iznosu 129.700 KM propisanih poreznim zakonodavstvom BiH.