{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Početak glavnog pretresa u krivičnom predmetu Savić i Mučibabić zakazan za 8. maj

F
5.5.2008. u 14:01
0
0
Početak glavnog pretresa u krivičnom predmetu Savić i Mučibabić zakazan za 8. maj
0
Početak glavnog pretresa u krivičnom predmetu Savić i Mučibabić zakazan za 8. maj
Glavni pretres u krivičnom predmetu protiv Krste Savića i Milka Mučibabića, optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen za vrijeme ratnog stanja na području općina Nevesinje, Kalinovik, Gacko i Bileća, počet će 8. maja uvodnim riječima stranaka u postupku i saslušanjem jednog svjedoka optužbe, odlučilo je vijeće Suda BiH na statusnoj konferenciji danas u Sarajevu.
Prema navodima optužnice, Savić i Mučibabić su učestvovali u progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na područjima navedenih općina.

U optužnici se dalje navodi, da su pripadnici SJB Gacko pod komandom Krste Savića učestvovali u progonu bošnjačkog stanovništva općine Gacko.

Navedeno je i da su pripadnici SJB Kalinovik 25. juna 1992. organizirali i proveli hapšenje svih muškaraca Bošnjaka u Kalinoviku i okolnim selima Mjehovina, Jelašce i Vihovići. Uhapšene civile zatvorili su u OŠ “Miladin Radojević” gdje su zadržani do 7. jula 1992. Navodno je 5. augusta 1992. svih 80 zatočenih muškaraca kamionima odvedeno i strijeljano u mjestu zvanom Ratine i na lokaciji Miljevskih tunela.

Optuženi Milko Mučibabić je, kako se navodi u optužnici, od juna 1992. do septembra 1992. s pripadnicima SJB Nevesinje učestvovao u hapšenju i mučenjima bošnjačkih i hrvatskih civila u gradu Nevesinje.

Optužnica tereti Mučibabića i za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Navodno je 7. septembra 2007. u porodičnoj kući u općini Nevesinje Mučibabić neovlašteno držao vatreno oružje i municiju.

Tužitelj Munib Halilović najavio je izvođenje oko 80 svjedoka optužbe, dvojice vještaka i veći broj materijalnih dokaza, dok su branitelj prvooptuženog Slaviša Prodanović i branitelj drugooptuženog Ranko Dakić najavili znatno manji broj svjedoka odbrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: