BiH
0

Početak glavnog pretresa u krivičnom predmetu Savić i Mučibabić zakazan za 8. maj

FENA
Glavni pretres u krivičnom predmetu protiv Krste Savića i Milka Mučibabića, optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen za vrijeme ratnog stanja na području općina Nevesinje, Kalinovik, Gacko i Bileća, počet će 8. maja uvodnim riječima stranaka u postupku i saslušanjem jednog svjedoka optužbe, odlučilo je vijeće Suda BiH na statusnoj konferenciji danas u Sarajevu.

Prema navodima optužnice, Savić i Mučibabić su učestvovali u progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na područjima navedenih općina.

U optužnici se dalje navodi, da su pripadnici SJB Gacko pod komandom Krste Savića učestvovali u progonu bošnjačkog stanovništva općine Gacko.

Navedeno je i da su pripadnici SJB Kalinovik 25. juna 1992. organizirali i proveli hapšenje svih muškaraca Bošnjaka u Kalinoviku i okolnim selima Mjehovina, Jelašce i Vihovići. Uhapšene civile zatvorili su u OŠ “Miladin Radojević” gdje su zadržani do 7. jula 1992. Navodno je 5. augusta 1992. svih 80 zatočenih muškaraca kamionima odvedeno i strijeljano u mjestu zvanom Ratine i na lokaciji Miljevskih tunela.

Optuženi Milko Mučibabić je, kako se navodi u optužnici, od juna 1992. do septembra 1992. s pripadnicima SJB Nevesinje učestvovao u hapšenju i mučenjima bošnjačkih i hrvatskih civila u gradu Nevesinje.

Optužnica tereti Mučibabića i za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Navodno je 7. septembra 2007. u porodičnoj kući u općini Nevesinje Mučibabić neovlašteno držao vatreno oružje i municiju.

Tužitelj Munib Halilović najavio je izvođenje oko 80 svjedoka optužbe, dvojice vještaka i veći broj materijalnih dokaza, dok su branitelj prvooptuženog Slaviša Prodanović i branitelj drugooptuženog Ranko Dakić najavili znatno manji broj svjedoka odbrane.