{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeo upis u prvi razred osnovne škole

F
2.4.2013. u 15:15
4
1
Počeo upis u prvi razred osnovne škole
4
Počeo upis u prvi razred osnovne škole
Upis djece u prvi razred osnovne škole obavlja se u aprilu i augustu na osnovu spiskova djece koje školama dostavljaju općine. U prvi razred ove godine će krenuti djeca rođena 2007. i 2008. godine, koja su do 1. marta ove godine navršili pet i po godina.
Pohađanje osnovne škole u trajanju od devet godina je obavezno za djecu uzrasta od šest do petnaest godina.

Pri upisu potrebno je dostaviti izvod iz matične knjige rođenih, ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove i uvjerenje da je dijete u godini pred polazak u školu pohađalo obavezni predškolski program za djecu. Upis će se obavljati u prostorijama osnovnih škola.

Ocjenu sposobnosti djece pri upisu u osnovnu školu obavlja komisija sastavljena od pedagoga i psihologa, te nastavnika razredne nastave, uz prethodno pribavljeno ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove.

Na osnovu mišljenja komisije, dijete može privremeno biti oslobođeno upisa u redovnu osnovnu školu, najdalje do navršenih sedam godina života.

Škola koja ima odgovarajuće kadrovske i prostorne uslove može odobriti upis u školu i mlađem djetetu, ukoliko to traže roditelji ili staratelji i kada se, nakon razmatranja preporuke relevantnih stručnjaka, utvrdi da je to u najboljem interesu djeteta, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: