BiH
0

Počeo trodnevni tehnički sastanak Vijeća JI Evrope

FENA
Na Ilidži je danas otvoren tehnički sastanak Vijeća jugoistočne Evrope za civilno-vojno planiranje za vanredne situacije (CMEP SEE).

Sastanak proizilazi iz međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine prema regionalnoj inicijativi civilno-vojnog planiranja u vanrednim situacijama kojom ova država u koordinaciji Ministarstva sigurnosti BiH predsjedava u ovoj godini.

Tehnički sastanak će trajati do 13. juna. Učestvovat će oko 60 predstavnika iz 15 zemalja jugoistočne Evrope i zemalja Crnomorske inicijative. Predviđeno je predstavljanje organizacije i aktivnosti nacionalnih sistema civilne zaštite u različitim katastrofama.

"Cilj je da se dogovori planiranje simulacione vježbe za područje JI Evrope za vanredne, veće krizne situacije nastale prirodnom ili drugom nesrećom katastrofalnih razmjera“, izjavio je novinarima šef Odsjeka za strukturu i obuku u sektoru za civilnu zaštitu Ministarstva sigurnosti BiH Samir Huseinbašić.

On je kazao da je ta vježba koncipirana tako da se iz svake zemlje članice putem centra operative komunicira s državom koja je zamišljeno pogođena prirodnom ili drugom katastrofom.

Na ovom sastanku bit će dogovoreni detalji koji će biti razmotreni na završnoj radionici/sastanku zemalja Jugoistočne inicijative, jer Bosna i Hercegovina treba ulogu predsjedavajuće predati Turskoj u decembru.

Objedinjavanje aktivnosti iz oblasti sistema zaštite i spašavanja zemalja jugoistočne Evrope i zemalja Crnogorske inicijative je veoma značajno i korak je naprijed u uspostavi bolje suradnje i komunikacije u oblasti zaštite i spašavanja te civilno-vojne koordinacije.

Simulaciona vježba bit će održana u septembru u Bugarskoj.