{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeo teći rok za formiranje institucija vlasti

S
4.11.2010. u 14:30
0
0
Počeo teći rok za formiranje institucija vlasti
0
Počeo teći rok za formiranje institucija vlasti
Foto: Sarajevo-x.com
Objavljivanjem konačnih rezultata opštih izbora 2. novembra počeli su teći rokovi za konstituisanje novoizabranih institucija vlasti.
Predsjedavajući odlazećeg saziva Predsjedništva BiH, u ovom slučaju Haris Silajdžić, dužan je u roku ne dužem od 15 dana, raučnajući od datuma potvrđivanja izbornih rezultata, sazvati konstitutivnu sjednicu novoizabranog Predsjedništva.

Konstitutivna sjednica, prema Poslovniku o radu Predsjedništva, održava se u sjedištu Predsjedništva u Sarajevu i otvorena je za javnost.

Na konstitutivnoj sjednici članovi Predsjedništva BiH polažu i potpisuju svečanu zakletvu.

Rok za konstituisanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je 30 dana od objavljivanja potvrđenih izbornih rezultata.

Predstavnički dom konstituiše se održavanjem prve sjednice u novoizabranom sazivu, koju, prema odredbi Poslovnika ovog doma, saziva Kolegijum Doma iz prethodnog saziva.

Prvom sjednicom, do izbora predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, predsjedava najstariji izabrani poslanik, kao privremeni predsjedavajući.

Na konstitutivnoj sjednici novoizabrani poslanici polažu zakletvu i biraju Komisiju za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, u koju ulazi po jedan predstavnik svake političke stranke i koalicije.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara i odluku o tome dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na potvrđivanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, u roku ne dužem od 30 dana od imenovanja.

Ustavom BiH određeno je da predsjedavajući Vijeća ministara imenuje ministre i zamjenike ministara odmah nakon stupanja na dužnost i da zatraži od Predstavničkog doma potvrdu njihovog imenovanja.

Zadatak Komisije Predstavničkog doma za pripremu izbora Vijeća ministara je da ispita i analizira sve dostupne informacije radi ocjenjivanja i utvrđivanja podobnosti za obavljanje dužnosti predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH, te da dostavi Predstavničkom domu preporuku za njihovo potvrđivanje.

Preporuka ove komisije nije obavezujuća za Predstavnički dom.

Konstituisanje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u direktnoj je vezi sa konstituisanjem Narodne skupštine Republike Srpske i Parlamenta Federacije BiH, koji predlažu delegate iz tri konstitutivna naroda u Dom naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: