BiH
9

Počeo šesti Kongres Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dvodnevni, 6. po redu Kongres Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH), počeo je danas u Sarajevu pod motom "Na pravom putu".

Predsjednica Sindikata Mersiha Beširović istakla je u uvodnom obraćanju da su na kongresu prisutne i osobe koje su već davno imale viziju novog sindikata i gradile ga iz temelja ponovo.

"Nadam se da su ponosni na ono što je Sindikat napravio u ovoj zemlji i u ovom okruženju koje je vrlo okrutno za sindikat", rekla je Beširović.

Navela je da posebno mjesto i ulogu u izgradnji onoga što smatraju vrlo jedinstvenim i pravim sindikatom imaju njihovi prijatelji iz Sindikata trgovine Norveške.

Beširović im je posebno zahvalila što su u svom rasporedu pronašli prostora da ih podrže svojim prisustvom na Kongresu.

Radni dio kongresa bit će održan sutra, a 35 delegata razgovarat će o aktivnostima i izazovima s kojima se STBiH suočio u proteklom periodu, te o budućim prioritetima i planovima.

Planirano je usvajanje nove strategije za period od 2017.do 2025., kao i novog vizuelnog identiteta STBiH.

STBiH će u sklopu Kongresa obilježiti 20 godina rada nakon rata, te 20 godina saradnje sa Sindikatom trgovine Norveške. Također, u Historijskom muzeju BiH bit će postavljena izložba pod nazivom "Solidarnost - mi svijetu, svijet nama" koja je sačinjena od priča o solidarnosti u kontekstu radničkih sindikata.