Kurtoazija ili saradnja
213

Počeo sastanak SDA i SDP-a: Ima li Izetbegović ponudu koju Nikšić ne može odbiti

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U centralni Stranke demokratske akcije počeo je sastanak delegacija ove stranke i Socijaldemokratske partije BiH koje predvode predsjednici Bakir Izetbegović i Nermin Nikšić.

Sastanku ispred SDA prisustvuje Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić i Adil Osmanović, dok će SDP predstavljati Nermin Nikšić, Zukan Helez, Miro Lazović i Zoran Mikulić.

Izetbegović, koji je danas napustio funkciju člana Predsjedništva BiH, prije sedam dana je uputio poziv lideru SDP-a Nerminu Nikšiću za sastanak na kojem su planirani razgovori o implementaciji rezultata Općih izbora, te narednim koracima ka formiranju vlasti na svim nivoima vlasti.

"Na sastanku bi se razgovaralo o formiranju parlamentarnih većina, programu njihovog djelovanja te o rokovima i mogućim terminima konstituisanja zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti", napisao je Izetbegović u pozivu koje je adresirano na adresu SDP-a.

Pored Izetbegovića, poziv i namjere SDA je elaborirao i zastupnik ove stranke u Skupštini KS koji je kazao da SDA treba činiti okosnicu vlasti na svim nivoima vlasti.

Ipak, prema dosadašnjim izjavama članova SDP-a sve više se čini kako se očekivanja i planovi SDA neće tako lako ostvariti.

Politički direktor SDP-a Damir Mašić nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika šest stranaka koje zajednički rade na programskim ciljevima i formiranju vlasti, bez SDA, u Kantonu Sarajevo, poručio je da stranka čiji je lider Bakir Izetbegović nije i neće biti partner.

Mašić je kazao da će se, uprkos tome, delegacija SDP-a odazvati pozivu koji je upućen iz ulice Mehmeda Spahe s broja 14, ali samo iz kurtoazije.

"SDA nije naš politički partner. Svako ima želje i ambicije i može slati pozive. Kurtoazija je odazvati se pozivu. Predsjednik Nermin Nikšić je precizno elaborirao stav SDP-a i lični o pozivu SDA. Sigurno neće razgovarati o Kantonu Sarajevo, jer ova priča ide nezaustavljivo naprijed", kazao je Mašić.

Generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić danas je kazao da će čelnici njegove političke opcije prisustvovati razgovorima s delegacijom SDA jer, kako je naveo, stranka koja je osvojila najveći broj glasova na izborima ima odgovornost i pravo da prva pokuša formirati državnu i federalnu vlast.

Da li će SDA dati ponudu koju SDP neće biti u stanju da odbije ili će SDP ostati principijelan u vezi sa iznesenim stavovima uoči i nakon oktobarskih izbora, odnosno da koaliranje sa SDA ne dolazi u obzir, ostaje da se vidi nakon sastanka koji se održava u Sarajevu.