BiH
0

Počeo sastanak radne grupe za reformu policije

FENA
U Sarajevu je danas bez prisustva javnosti počeo sastanak radne grupe za izradu zakonske regulative na osnovu koje, u okviru policijske reforme u BiH, treba da bude uspostavljeno više policijskih tijela - direkcija, agencija i ustanova.

Niko od učesnika ovog sastanka nije se želio obratiti novinarima koji su bili prisutni u zgradi institucija BiH, a neki su ih upućivali na predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića.

U ovoj radnoj grupi su predstavnici Vijeća ministara BiH, odnosno ministarstava sigurnosti i pravde, predstavnici dviju entitetskih vlada i ministarstava unutrašnjih poslova, gradonačelnika Distrikta Brčko i Granične policije BiH. U svojstvu posmatrača su predstavnici Ureda visokog predstavnika, Policijske misije EU te Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Lični predstavnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića je Sredoje Nović.

Prema dogovoru, mandat ove komisije je izrada zakona na osnovu kojih (kojeg) treba uspostaviti direkciju za koordinaciju policije, institut za forenzička ispitivanja i vještačenja, ustanovu za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, agenciju za policijsku podršku, nezavisni odbor, odbor za žalbe građana i odbor za žalbe policijskih kadrova.

Rok za izradu zakonske regulative je 15. februar.