Održano više bilateralnih susreta
0

Počeo sastanak ministara odbrane zemalja JI Evrope

FENA
Sastanak ministara odbrane jugoistočne Evrope (SEDM), koji se u Sarajevu održava od 2. do 4 oktobra, započeo je danas u popodnevnim satima bilateralnim sastancima ministra obrane Bosne i Hercegovine Muhameda Ibrahimovića i njegovih saradnika s predstavnicima zemalja-učesnica sastanka.

Ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović i zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš susreli su se najprije sa zamjenicom ministra odbrane Bugarske Avgustinom Tzvetkovom.

Razgovarali su o potpori Bugarske Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama, o planu bilateralne saradnje između ministarstava odbrane dvije zemlje te o konceptu jačanja žena lidera u odbrambenom i sigurnosnom sektoru.

Naredni bilateralni sastanak održan je sa državnim sekretarom Srbije Aleksandrom Nikolićem i njegovim saradnicima. S njima su ministar Ibrahimović i zamjenica ministra Pendeš razgovarali o ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i Srbiji, o zajedničkom putu ka euroatlantskim integracijama te se saglasili kako se u borbi protiv prirodnih nesreća trebaju zajednički regionalno boriti jer bi se na taj način, između ostalog, smanjili i troškovi.

Nakon toga, započeo je i treći bilateralni susret ministra odbrane i zamjenice ministra odbrane BiH s ministrom odbrane Slovenije Alešom Hojsom.

Ministar Ibrahimović je izrazio zahvalnost za podršku koju Slovenija pruža BiH u procesu pristupanja NATO-u i EU te upoznao slovensku delegaciju s aktivnostima MO i OSBiH, ističući posebno pristupanje MAP-u, rješavanje viškova naoružanja i pomoć OSBiH civilnim strukturama tokom prirodnih nepogoda.

Na kraju su se rukovoditelji iz Ministarstva odbrane BiH susreli s predstavnicima NATO-štaba iz Bruxellesa s Frankom Bolandom na čelu, s kojima su razgovarali o napretku Bosne i Hercegovine kada su u pitanju različiti NATO-programi koje naša država implementira, s posebnim naglaskom na MAP i Pregled odbrane BiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.