BiH
0

Počeo sastanak grupe za praćenje Bolonjskog procesa

FENA
"Bosna i Hercegovina je u ovom trenutku defakto potpuno zaokružila cjelokupan reformski proces visokog obrazovanja u pogledu donošenja zakona. Sada je na entitetima i kantonima, u čijoj je izravnoj nadležnosti obrazovanje, da donesu svoje zakone, što u značajnoj mjeri oni i čine", ocijenio je danas u Sarajevu ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović otvarajući dvodnevni sastanak Grupe za praćenje Bolonjskog procesa "Bolonja nakon 2010."

Riječ je o tijelu koje organizira, nadzire i vodi sve aktivnosti u okviru reforme visokog obrazovanja Bolonjskog procesa. Njegovi su članovi predstavnici svake od zemalja potpisnica Bolonjske deklaracije - njih 46, koliko ih se i okupilo u Sarajevu.

Oni će tokom dva dana razmatrati sve okvire kretanja i razvoja bolonjskog procesa nakon 2010. godine.

Ministar Nović smatra izuzetno važnom činjenicu da se Bolonja grupa sastala u BiH, jer se to prvi put realizira u zemlji koja nije članica Evropske unije i zbog toga što je BiH posljednja potpisnica Bolonjske deklaracije. U organizaciji je pomogla i Slovenija koja trenutno predsjedava EU.

On naglašava da je BiH ušla u snažnu fazu daljnje implementacije zakona koji reguliraju oblast visokog obrazovanja.

To potkrepljuje činjenicom da je BiH posljednju godinu napravila snažan iskorak u procesu reformi, koji je gotovo nezabilježen. Ipak se dugo čekalo na pojedine zakone, uključujući i Zakon o visokom obrazovanju za čije je usvajanje bilo potrebno pet do šest godina, ali i zakone o srednjem, osnovnom i predškolskom obrazovanju.

Nović potcrtava da je Ministarstvo civilnih poslova kao najviše državno tijelo u oblasti obrazovanja donijelo sve adekvatne zakone. Sada je posao na drugima - prvenstveno rektorskoj konferenciji koja mora donijeti dalje provedbene akte te ministarstvima kantona i univerzitetima. To je autonomija univerziteta.

"U BiH je segmentarno postignut značajan napredak kod različitih univerziteta i fakulteta, ali je on više bio plod samoinicijative i pojedinačnih djelovanja u toj oblasti. Za BiH je ključan upravo Zakon o visokom obrazovanju koji će omogućiti da se institucionalno i sistemski kompletno riješe ključna pitanja", kazao je.

Jedan od ključnih problema evidentiranih s prvom generacijom bolonjaca jeste nepostojanje agencije za priznavanje diploma. Ministarstvo civilnih poslova ovih je dana imenovalo direktora Agencije za visoko obrazovanje Nihada Fejzića te se očekuje da će ona do konca godine početi funkcionalno raditi. Do istog bi roka trebala početi s radom i spomenuta agencija.

Sastanak Grupe za praćenje Bolonjskog procesa neće rezultirati zaključcima koji će biti obavezujući. Njen je cilj priprema za ministarsku konferenciju koja će biti održana koncem ove ili početkom iduće godine te će fokus biti na definiranju zaključaka i prijedloga odluka za koje će ministri zemalja EU, članica Grupe, dati konačne odluke.