Sarajevo
182

Počeo sastanak članova Predsjedništva BiH i trojice premijera, tema nabavka vakcina

G. M.
Novalić stigao u Predsjedništvo BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Fadil Novalić odlazi u Predsjedništvo BiH na sastanak (Foto: T. S./Klix.ba)
U Sarajevu se danas održava sastanak trojice članova Predsjedništva BiH te državnog i entitetskih premijera, a u vezi s nabavkom vakcina.

Sastanak je počeo u 13 sati u zgradi Predsjedništva BiH. Ključno pitanje je nabavka vakcina s obzirom da naša država ne samo da kasni s nabavkom, već je i iskomplikovala kompletan proces nakon žalbi Pfizera o neispunjavanju uvjeta.

Sastanku prisustvuju predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik i članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović, potom predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te premijeri FBiH Fadil Novalić i RS-a Radovan Višković.

Sastanku prisustvuju i drugi domaći zvaničnici koji imaju veze s procesom nabavke vakcina.

Podsjetimo da u BiH još nisu stigle vakcine protiv koronavirusa, ako se izuzme manji broj namijenjen medicinskim radnicima u RS-u. Osim toga, nema tačnih podataka kada će vakcine doći niti u kojem broju.

Bosna i Hercegovina čeka vakcine preko mehanizma COVAX, ali one, prema svemu sudeći, neće stići ni u martu. Ovo stoji u dokumentu koji je dobilo Ministarstvo civilnih poslova BiH od Ureda COVAX mehanizma.

Očekuje se da se danas donesu konkretne odluke o poduzimanju mjera kako bi se konačno otkočio proces nabavke vakcina.