Na poziv Dodika
45

Počeo sastanak članova Predsjedništva BiH i stranačkih lidera o formiranju Vijeća ministara

Piše: Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Počeo je sastanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa delegacijama parlamentarnih stranaka o formiranju Vijeća ministara BiH.

Sastanak sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšić danas će tokom dana održati predstavnici političkih stranaka koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Sa Dodikom, Džaferovićem i Komšićem danas će razgovarati predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik Naše stranke Predrag Kojović i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Delegacija SDA predvođena Bakirom Izetbegovićem već je održala sastanak, a Izetbegović je rekao je da je Zoran Tegeltija mandatar za predsjedavajućeg Vijeća ministara. On je istakao da ipak treba sačekati sa formiranjem vlasti dok Centralna izborna komisije (CIK) ne donese odluku o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH.

Pored stranačkih lidera sastanku prisustvuju i zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu PSBiH Saša Magazinović, potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu PSBiH Saša Košarac.

U ovom mandatu pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripada funkcioneru iz reda srpskog naroda s obzirom na to da je u mandatu od 2014. do 2018. godine funkciju državnog premijera obnašao Denis Zvizdić iz reda bošnjačkog naroda dok je u mandatu od 2010. do 2014. godine ovu funkciju obnašao Vjekoslav Bevanda iz reda hrvatskog naroda.