Sarajevo
0

Počeo sastanak bez Dodika i Silajdžića

SRNA
U Sarajevu je večeras počeo sastanak delegacije američkih kongresmena sa predstavnicima šest političkih partija u BiH, bez prisustva lidera SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića, javio je dopisnik Srne.

Sastanak je počeo oko 19.00 sati u rezidenciji ambasadora SAD u BiH Čarlsa Ingliša, koji je pred početak susreta rekao novinarima da je delegacija američkih kongresmena došla zbog posebnog interesovanja za BiH.

Ingliš je naveo da od lidera političkih partija u BiH očekuje da kongresmenima iznesu svoje viđenje situacije u BiH i način kako da se ispune preostali ciljevi na putu ka EU i NATO.

Lider PDP-a Mladen Ivanić istakao je da ne očekuje ništa posebno od ovog sastanka i ponovio da se neće uključiti u pregovore "prudske trojke" sve dok oni ne počnu iz početka i da nikada neće pristati na uređenje BiH od četiri teritorijalne jedinice.

Lider Demokratske partije Dragan Čavić ocijenio je da je večerašnji sastanak još jedan od pokušaja da se vidi šta misle predstavnici tri konstitutivna naroda u BiH.

Zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić novinarima je prenio stav stranačkog lidera Sulejmana Tihića da međunarodna zajednica treba da učini više i da se aktivnije uključi u dešavanja u BiH, nakon, kako je naveo, opstrukcije onog što je dogovoreno u Prudu.

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je da dolazak kongresmena pokazuje kontinuitet interesovanja SAD za BiH, napomenuvši da je posjeta kongresmena ohrabrujuća za sve građane BiH.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da će kongresmenima prenijeti stav da su u BiH neophodne ustavne promjene, istakavši da je ovako uređena BiH neefikasna i neodrživa.

Potpredsjednik HDZ-a BiH Niko Lozančić ocijenio je da će tokom sastanka biti razmijenjene informacije o stanju u BiH, dodavši da su ustavne promjene moguće i da se do njih može dođi razgovorom i kompromisom.

U delegaciji američkih kongresmena su Ras Karnahan, Majk Tarner i Lin Vulsi.