BiH
0

Počeo rad INO-a kojim se objedinjuje proces traženja nestalih osoba u BiH

FENA
Organiziranjem prvog sastanka upravnih tijela Instituta za nestale osobe (INO), danas je u Sarajevu počela s radom ova državna institucija kojom se objedinjuje proces traženja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Institut je nastao spajanjem entitetskih komisija za nestale i njen najveći značaj je što će tragati za nestalim osobama u našoj zemlji bez obzira na njihovo etničko, vjersko ili nacionalno porijeklo.

Formiranje INO-a je predstavljao dugotrajan proces u koji su bili uključeni srodnici nestalih, državne i entitetske vlade, vlada Brčko Distrikta, te Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), OHR i Međunarodni komitet crvenog križa.

Ideja o osnivanju INO-a nastala je još prije gotovo deset godina. ICMP je prvobitno osnovao INO-e 2000. godine, a 30. augusta 2005. Vijeće ministara BiH je postalo suosnivač s ICMP-om nove organizacije na nivou države.

Na ceremoniji pred početak inauguralnog sastanka upravnih tijela Instituta, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović je kazao kako su sada stvoreni uvjeti da u okviru jedne institucije na cijelom prostoru BiH bude olakšan i ubrzan proces identifikacije posmrtnih ostataka nestalih osoba.

Također, bit će olakšan i pristup informacijama o mjestima stradanja i okolnostima nestanka, objedinjeni podaci o nestalim u jedinstvenu centralnu bazu podataka, osigurana odgovarajuća pomoć članovima porodica nestalih, pomoć u sahranjivanju posmrtnih ostataka, te unaprijeđena regionalna saradnja u ovoj oblasti.

-Iako je i na ovaj proces snažno utjecala politika, početak rada INO-a je važan doprinos u prevazilaženju problema koji postoje u okviru procesa traženja nestalih i dobar primjer da je moguće postići zajednička rješenja i kada postoji mnogo različitih pristupa, ustvrdio je ministar Halilović.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger navela je kako INO nije samo veliko postignuće za BiH u rješavanju pitanja nestalih osoba, već simbol partnerstva ICMP-a s BiH. Kazala je kako su INO, Zakon o nestalim osobama BiH i fond za podršku udruženjima porodicama nestalih jedinstveni u svijetu.

Bomberger je naglasila kako je sada nužna implementacija Zakona o nestalim osobama, posebno u dijelu koji se odnosi na kreiranje centralne baze podataka o nestalim i formiranje fonda za podršku. Najvažnije od svega je, kako je dodala, da INO konačno počne funkcionirati.

"INO će osigurati da preostalih 13.500 osoba koje se još vode kao nestale budu tretirane u skladu s međunarodnim zakonima i da se za njima traga bez obzira na njihovo etničko, vjersko ili nacionalno porijeklo", kazala je Bomberger.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft smatra da je početak rada INO-a ogroman korak prema miru i pomirenju BiH. Izrazio je nadu da će ova institucija uspješno realizirati svoje zadatke.

Rycroft ističe kako je nužno da entiteti postignu sporazum o načinu finansiranja fonda za podršku, koji treba da osigura porodicama nestalih i udruženjima finansijsku pomoć u ostvarivanju njihovih prava.

Velika Britanija je u proteklih pet godina kontinuirano podržavala rad ICMP-a, te uspostavu INO-a, a samo u toku prošle godine je donirala dva miliona KM ICMP-u za uspostavu INO-a.

Institut za nestale osobe BiH čini Kolegij direktora, koji ima tri člana s mandatom od dvije godine. Članovi Kolegija su Milan Bogdanić, Marko Jurišić i Amor Mašović. U prvom sazivu Upravnog odbora INO-a su četiri, a Nadzornog odbora tri člana.

Generalna direktorica ICMP-a je komentirajući neslaganja nekih udruženja porodica nestalih iz RS-a s imenovanjem Amora Mašovića u Kolegij direktora i pojedinih članova upravnih tijela INO-a pojasnila da su sva imenovanja obavljena u skladu sa zakonom, te u konsultacijama sa svim vladama u BiH.

Na danas organiziranom prvom sastanku upravnih tijela INO-a bit će obavljen izbor predsjedavajućeg, te donesen pravilnik o radu. Očekuje se da će ubrzo nakon ovoga biti organiziran i sastanak upravnih tijela INO-a s udruženjima porodica nestalih.