Delegacija MMF-a u Sarajevu
0

Počeo prvi pregled sklopljenog stand by aranžmana

FENA
Razgovorom zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra finansija i trezora BiH Dragana Vrankića, inače guvernera BiH pri MMF-u, s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, na čelu s voditeljem Misije za BiH Costasom Christouom i rezidentnim predstavnikom MMF-a za BiH Milanom Cucom, danas je u Sarajevu službeno započeo prvi pregled provedbe sklopljenog stand by aranžmana BiH s MMF-om.

Prvi pregled fokusiran je na reviziju makroekonomskog stanja u BiH, provedbu politika preuzetih sklapanjem stand by aranžmana, izvršenje budžeta za ovu i usvajanje budžeta za 2010. godinu.

Ministar Vrankić je predstavnicima MMF-a prezentirao dosadašnju implementaciju aranžmana, s posebnim osvrtom na razinu države.

Sa zadovoljstvom je konstatirano da je Vijeću ministara od preuzetih mjera ostalo samo još usvajanje budžeta za narednu godinu.

U vezi s tim naglašena je važnost poštovanja dinamike usvajanja, a to je kraj tekuće godine.

Također je obostrano istaknuto da ovu obavezu, uz već preuzete pismom namjere, do početka nove fiskalne godine trebaju ispoštovati i entiteti.

Iskazano je uvjerenje da će sve razine vlasti u BiH provesti u roku programske mjere da bi prvi pregled dobio pozitivnu ocjenu, a država sačuvala međunarodni kredibilitet, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.