Uređenje površina
5

Počeo projekt ozelenjavanja grobalja u Koševskoj dolini

Klix.ba
Općina Centar Sarajevo obezbijedila je sredstva u budžetu za projekt hortikulturnog uređenja zelenih površina, ali i ozelenjavanja grobalja u Koševskoj dolini koja se prostorno nalazi na području ove lokalne zajednice. U narednom periodu na području općine Centar bit će zasađene 8.372 sadnice čiji broj simbolizira žrtve genocida u Srebrenici.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, direktor Pokopa Goran Cerić, direktor Parka Alen Ramić kao i predstavnici Općinskog vijeća, Grada Sarajeva i boračkih udruženja položili su cvijeće na spomen-obilježje kod mezarja na pomoćnom stadionu Koševo i ozvaničili početak realizacije projekta ozelenjavanja grobalja. Općina Centar i preduzeća Pokop i Park potpisali su i Memorandum o zajedničkim aktivnostima na realizaciji projekta hortikulturnog uređenja u općini Centar.

Riječ je o uređenju grobalja i javnih zelenih površina koje je počelo zasađivanjem sadnica na grobljima Lav, Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo, Sveti Mihovil, Sveti Josip i Sveti Marko.

Ajnadžić je naglasio da Općina Centar pridaje posebnu pažnju očuvanju prirode te projektima ozelenjavanja i uspostavljanja novih zelenih površina.

"Ovo je i simbolički i suštinski iznimno dobar projekt. Simbolički zbog toga što smo donijeli odluku da na grobljima u Koševskoj dolini i parku Jezero zasadimo 8.372 sadnice čiji broj simbolizira stradanja u Srebrenici. Suštinski značaj ovog projekta ogleda se u očuvanju prirodne sredine jer ulaganje u rastinje i zelenilo, nije trošak nego ulaganje u zdravlje", kazao je Ajnadžić

Prva faza realizacije projekta u kojoj je planirana sadnja oko 3.000 sadnica bit će završena do kraja mjeseca.