{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeo peti Kongres SDA

F
26.5.2009. u 11:23
0
11
Počeo peti Kongres SDA
0
Počeo peti Kongres SDA
Peti Kongres Stranke demokratske akcije (SDA) počeo je jutros u Olimpijskoj dvorani "Zetra" u Sarajevu.
Najavljeno je da će u radu Kongresa učestvovati 766 delegata, a prisutan je i veliki broj gostiju iz zemlje i inozemstva.

Na Kongresu će se birati rukovodsto stranke - predsjednik, zamjenik predsjednika, potpredsjednici, članovi Glavnog odbora, te Sud časti i Nadzorni odbor.

Tri su kandidata za predsjednika stranke - Bakir Izetbegović, Adnan Terzić i aktuelni predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Kandidati za zamjenika predsjednika stranke su Safet Softić i Asim Sarajlić, dok je kandidat Husejin Smajlović odustao od kandidature.

Za potpredsjednike, nakon izbora predsjednika, s liste od 48 istaknutih kandidatura, novoizabrani predsjednik će naparaviti listu više od 10 kandidata i tajnim glasanjem će biti izabrano njih pet.

Na Kongresu će se usvajati progamska deklaracija i devet rezolucija među kojima su rezolucije: o ustavnoj reformi; o ekonomskoj politici i politici razvoja BiH; o vanjskoj politici i evroatlantskim integracijama; o pitanjima održivog povratka izbjeglih i raseljenih osoba u BiH; o politici prema boračkoj populaciji; o pravima penzionera i socijalnih kategorija, neratnih invalida zdravstva i radnih prava...

Na početku Kongresa izabrano je Radno predsjedništvo i druga radna tijela Kongresa, usvojen Poslovnik o radu te određena delegacija koja će obići mezarja i mjesta stradanja u Sarajevu.

Među gostima Kongresa su, između ostalih, ambasadori NR Kine, Kraljevine Saudijske Arabije, Slovačke Republike, Republike Turske, Arapske Republike Egipat, Kraljevine Norveške, Crne Gore, predstavnici međunarodnih organizacija, političkih partija iz zemlje i inozemstva, predstavnici nevladinih organizacija…

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: