{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeo osnivački samit Unije za Mediteran

F
13.7.2008. u 17:22
0
0
Počeo osnivački samit Unije za Mediteran
0
Počeo osnivački samit Unije za Mediteran
Foto: Reuters
Osnivački samit Unije za Mediteran, na kojem se okupilo četredesetak šefova država ili vlada zemalja članica EU-a i zemalja koje izlaze na Sredozemno more, među kojima je i predsjednik Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, otvoren je u nedjelju popodne u Parizu.
Samitom zajednički predsjedaju francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njegov egipatski kolega Hosni Mubarak.

Mediteransku uniju činit će 27 zemalja članica Evropske unije, zemlje južnog Sredozemlja - Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Maroko, Mauritanija, Sirija, Tunis, Turska i palestinske vlasti, te evropske sredozemne zemlje Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Monako. Ukupno su pozvane 44 zemlje, ali je libijski vođa Moamer Gadafi odbio sudjelovati u tom projektu.

Na samitu zbog unutarnjih belgijskih problema ne sudjeluje premijer Yves Leterme, koji je na samit poslao ministra vanjskih poslova Karela de Guchta, a marokanski i jordanski kraljevi Muhamed VI i Abdulah II poslali su svoje izaslanike.

Unija za Mediteran počivat će na saradnji u konkretnim projektima u više područja poput ekološke zaštite, solarne energije i civilne zaštite, osiguranja pitke vode pomorskih i cestovnih komunikacija.

Uspostava Mediteranske unije izvorno je zamisao francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji smatra da je "budućnost Evrope na jugu" i Unija za Mediteran može pomoći u "borbi protiv terorizma i fundamentalizma".

Prema prvobitnoj Sarkozyevoj ideji, u tom projektu trebale su od članica EU-a sudjelovati samo one koje izlaze na Mediteran. Tome se snažno usprotivila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Njemačka kancelarka u toj je ideji vidjela prijetnju za cijelu EU i tražila da u njoj sudjeluju sve članice kako ne bi došlo do podjele u samoj Uniji.

Sarkozy je Mediteranskom unijom želio zamijeniti postojeći Barcelonski proces, pokrenut 1995. godine kao politički forum za saradnju s mediteranskim zemljama. Na kraju je morao pristati na kompromis, pa će biti uključene sve zemlje članice, a Barcelonski proces neće biti ugašan, nego se Unija za Mediteran smatra nadogradnjom toga procesa.

Na ovom skupu prvi put se za istim stolom našli sirijski predsjednik Bashar al-Assad, kojemu je ovo povratak na međunarodnu scenu, i izraelski premijer Ehud Olmert.

Prije početka samita, u nedjelju prije podne, u Jelisejskoj palači, u prisutnosti francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya, sastali su se izraelski premijer Olmert i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

Komplicirane odnose između zemalja na južnoj mediteranskoj obali možda najbolje održava činjenica da neće biti zajedničke fotografije s ovog samita, prenosi Hina.

Samit koji se održava u prestižnoj Velikoj palači u središtu Pariza, izgrađenoj za Svjetsku izložbu 1900., osigurava oko 6.000 pripadnika snaga reda. Očekuje se da će sastanak šefova država i vlada potrajati tri sata nakon čega će uslijediti konferencija za novinstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: