Postignut dogovor
4

Počeo odvoz smeća u Srebreniku, radnicima plaće povećane za 200 KM

A. K.
Komunalni radnici sedam dana proveli u generalnom štrajku (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Komunalni radnici sedam dana proveli u generalnom štrajku (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Počeo je odvoz smeća na području Srebrenika nakon što su radnici Javnog komunalnog preduzeća 9. septembar postigli dogovor s menadžmentom preduzeća i tamošnjim Gradskim vijećem koje je naložilo povećanje plaća za 200 KM.
Radnici Javnog komunalnog preduzeća 9. septembar u Srebreniku sedam dana su bili u generalnom štrajku, a ovim radikalnim potezom su, između ostalog, tražili povećanje plaća, ali i općenito poboljšanje uslova rada.

U generalnom štrajku su proveli sedam dana, a u to vrijeme komunalni otpad je uklanjan jedino iz lokalnog Doma zdravlja, Policijske uprave i školskih ustanova. S obzirom na to da sporazumom o prioritetnom odvozu smeća nisu bila obuhvaćena i domaćinstva, velike količine otpada nakupile su se ispred gradskih kontejnera.

Zbog nastalog problema zasjedalo je Gradsko vijeće Srebrenika, a vijećnici su za vrijeme tematske sjednice usvojili set zaključaka. Među njima je i taj da se radnicima koji djeluju na terenu već od januara 2020. poveća plaća za 200 KM, a novac za ovu namjenu će osigurati po osnovu naplate parking mjesta.

Sjednica Gradskog vijeća Srebrenika (Foto: Klix.ba)
Sjednica Gradskog vijeća Srebrenika (Foto: Klix.ba)

"Jutros smo potpisali sporazum za povećanje plaće za izvršne radnike za 200 KM, a prema sporazumu je također naglašena i hitna izrada novog pravilnika i sistematizacija. Ljudi su već na terenu, a odvoz smeća se odvija po rasporedu", kazao je za Klix.ba Damir Zukić, predsjednik Štrajkačkog odbora Javnog komunalnog preduzeća 9. septembar.

Nakon potpisivanja sporazuma između Sindikata komunalnih radnika i menadžmenta preduzeća jutros oko deset sati generalni štrajk je prekinut, a uz odvoženje otpada uspostavljeno je i nesmetano čišćenje gradskih ulica.

Potpisani sporazum između radnika i menadžmenta preduzeća (Foto: Klix.ba)
Potpisani sporazum između radnika i menadžmenta preduzeća (Foto: Klix.ba)

Javno komunalno preduzeće 9. septembar je 51 posto u gradskom, a 49 posto u dioničarskom vlasništvu. Gradski vijećnici su raspravljali i o odluci revizije državnog i privatnog kapitala, međutim ona nije dobila potrebnu podršku.

Vijećnici su usvojili i zaključak koji se odnosi na prijedlog smjene menadžmenta preduzeća i Nadzornog odbora, a nakon toga da se izvrši raspisivanje konkursa za izbor i imenovanje novog direktora.