{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeo naučni skup o kulturološko-historijskom razvoju Mostara

F
27.3.2015. u 14:11
0
1
Počeo naučni skup o kulturološko-historijskom razvoju Mostara
0
U petak se u Mostaru, u organizaciji mostarske podružnice Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), održava naučni skup "Kulturološko-povijesni razvoj grada Mostara", čija je svrha analizirati razvoj kulturnog identiteta Mostara kroz povijest.
Kako je prije početka skupa kazala predsjednica mostarske podružnice VKBI-ja Elbisa Ustamujić, ova tema itekako je aktuelna u kontekstu situacije i pozicije u kojoj se Mostar danas nalazi.

"Mostar je danas grad urušenih vrijednosti koje je u svojoj prošlosti imao. Od sudionika skupa očekujemo da originalnim radovima i inovativnim pristupom doprinesu razumijevanju kulturne situacije u gradu kroz njegovu historiju, da u toj historiji prepoznaju vrijednosti i da znanstveno naučnom istinom dođu do relevantnih istina bez primjesa legendi i manipulacija historijom što je danas česta pojava", kazala je profesorica Ustamujić u izjavi za novinare.

Članica Upravnog odbora VKBI-ja Elvira Ćemalović-Dilberović naglasila je kako današnji skup ima također svrhu potaknuti rad mostarske podružnice VKBI-ja.

"Svrha nam je da se Vijeće aktivira u svakom smislu, da se nakon okruglih stolova na kojima će se razgovarati o tekućim najvažnijim pitanjima vezanim ne samo za Bošnjake, već za sve građane Mostara, otvori pažnju za naučni rad. Mostar je posljednjih desetljeća, na žalost, centar koji nije centar niti u jednom smislu, niti naučnom, niti kulturološkom", kazala je Ćemalović-Dilberović.

Ona je dodala kako se Mostar nekada ponosio svojim učenjacima, književnicima, arhitektima, dok se danas "osjeća deficit u svakom smislu" i to se, po njenim riječima, mora promijeniti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: