BiH
1

Počeo mjesec ramazan

Sarajevo-x.com
Danas je prvi dan ramazana odnosno prvi dan mjeseca ramazani-šerifa 1428. hidžretske godine. Za sve muslimane, ovo je poseban mjesec tokom kojega oni postom i ibadetom čiste svoju dušu. Zadnji dan ramazana je 11. oktobra, a Bajram-namaz je u petak, 12. oktobra u 7 sati i 35 minuta.

Post ne podrazumijeva samo ustezanje od hrane i pića, on podrazumijeva i ustezanje od loših misli i riječi, nemoralnog ponašanja i svega onoga što je zabranjeno u islamu. Svakom punoljetnom, pametnom i zdravom muslimanu i muslimanki obaveza je postiti.

Međutim, ima slučajeva kada određene osobe ne moraju postiti uz ramazan, iako ispunjavaju navedene uslove. To su teži bolesnici, putnici, trudnice, kao i žene koje doje djecu, ako će im post štetiti zdravlju. Ove osobe napostit će dan za dan, kada im se za to pruži prilika.

Svi zvaničnici naše države uputili su pripadnicima islamske vjere ramazansku čestitku, a reisu-l-ulema IZ u BiH, Mustafa ef. Cerić, u svojoj ramazanskoj poruci naglašava da je post "preventiva za dušu da bi živjela svoj zdravi život“.

"Post se propisuje da bi u mjesecu ramazanu izvršili jednu vrstu provjere našeg duševnog zdravlja i kao što se ljudsko tijelo izlaže raznim bolestima, tako i naša duša često rizikuje da oboli od nekih bolesti. Da se to ne bi dogodilo, post je preventiva za dušu da bi živjela svoj zdravi život", ističe se u ramazanskoj poruci reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića.