{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeo kurs za podoficire Oružanih snaga BiH

F
25.2.2009. u 10:53
0
1
Počeo kurs za podoficire Oružanih snaga BiH
0
Počeo kurs za podoficire Oružanih snaga BiH
U skladu s Individualnim partnerskim programom (IPP) za 2009., pripadnici Oružanih snaga BiH pohađaju od 23. do 27. februara u kasarni "Kozara" u Banjoj Luci kurs u organizaciji Joint Forces Command (JFC) iz Napulja, a izvođači obuke su iz sastava mobilnog trening tima (JMTT).
Kako je saopćeno iz MOBiH, ovaj kurs predstavlja jedan od vidova saradnje NATO-a i zemalja članica Partnerstva za mir u obuci.

Instruktori su podoficiri iz sastava oružanih snaga SAD-a, Velike Britanije, Holandije, Bugarske i Grčke, a kursu prisustvuje 25 pripadnika Oružanih snaga BiH, podoficira koji obavljaju različite dužnosti.

NATO-operacije, razvoj podoficira NATO-zemalja, procedure vođenja jedinice, razvoj vojničkog tima, upravljanje obukom na nivou voda i program fizičke obuke, neke su od tema koje su izvođene tokom kursa, a kurs podrazumijeva i razmjenu informacija i iskustava na profesionalnom nivou radi postizanja interoperabilnosti.

Jedan od instruktora Donald Chausse naglasio je da su ovakvi vidovi edukacije odlična prilika za saradnju NATO-a s Oružanim snagama BiH, a iskazani profesionalizam i aktivno učešće svih polaznika doprinijeli su uspješnoj provedbi kursa.

Instruktori JMTT-a su izrazili zadovoljstvo tokom ove vrste obuke, uz želju da se saradnja nastavi.

U aprilu 2008. godine isti tim instruktora je izvodio obuku u 4. pješadijskoj brigadi, a JMTT iz Brunssuma je u decembru 2008. u Sarajevu izveo kurs za podoficire raspoređene na dužnosti u višim komandama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: