Dok traju protesti
43

Počeo hitni sastanak u Vladi FBiH, rudari odbili poziv

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Novalić u automobilu dolazi na sastanak (Foto: I. Š./Klix.ba)
Hitno sazvani sastanak u Vladi Federacije BiH o problematici rudnika i zahtjevima rudara koji protestvuju počeo je u ponoć. Na sastanak je stigao premijer Fadil Novalić, ali su poziv odbili predstavnici rudara.
Sastanak je sazvao federalni premijer Fadil Novalić koji je neposredno prije sastanka stigao u Sarajevo iz Njemačke. Na sastanak su stigli pojedini ministri, kao i Husein Trumić, direktor Rudnika Kreka Tuzla.

Na sastanak su pozvani ministar energije, rudarstva i industrije, Nermin Džindić, kao i svi članovi Vlade FBiH, direktor i uprava Elektroprivrede BiH, članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede, direktori svih osam rudnika, kao i predstavnici sindikata.

Predstavnici rudara odbili su poziv i epilog sastanka čekaju ispred zgrade.

Novalić očekuje sastanak
Novalić očekuje sastanak

"Činjenica je da premijer Novalić sutra ima ročište, ali je isto tako činjenica da je premijer Federacije BiH dosad mnogo puta bio spreman i jeste pregovarao u svako doba dana i noći kada su bile krizne situacije, a sve u cilju iznalaženja najboljih rješenja. Tako je bilo tokom donošenja Zakona o radu FBiH, penzione reforme, boračkih zakona i sada je spreman razgovarati kako bi se našlo rješenje za rudare", kazali su iz Ureda premijera FBiH.

Zahtjevi rudara su brojni, a predstavnici sindikata danas nisu pristali na razgovor s resornim ministrom Nerminom Džindićem (SBB), već traže ispunjenje svih svojih zahtjeva. Jedan od njih je minimalna plata od 1.000 KM.

Rudari se protive pravilnicima o radu i učinku koji je donijela Elektroprivreda BiH, a traže i otkaze svih direktora u ovom koncernu.

Protesti ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu traju od 11 sati.