{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeo glavni pretres u predmetu protiv Željka Leleka

F
2.3.2007. u 13:24
0
0
Počeo glavni pretres u predmetu protiv Željka Leleka
0
Počeo glavni pretres u predmetu protiv Željka Leleka
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima tužiteljstva danas je pred vijećem suda BiH u Sarajevu počeo glavni pretres u predmetu protiv Željka Leleka.
Optužen je za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, a početak dokaznog postupka, saslušanjem prvih svjedoka, zakazan je 5. marta.

Po optužnici, koju je Sud BiH potvrdio 20. novembra 2006. godine, Lelek se tereti da je u aprilu, maju i junu 1992. godine u svojstvu pripadnika policije u Višegradu vršio, među ostalim, ubojstva, mučenja i silovanja u okviru širokog i sistematičnog napada srpske vojske, policije i paravojnih formacija usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Višegrad.

Tužiteljstvo je najavilo da će Sudu predočiti dovoljno dokaza na temelju kojih će sudsko vijeće moći donijeti zaključak o krivičnoj odgovornosti optuženog za radnje koje mu se, u šest tačaka optužnice, stavljaju na teret.

Lelek se tereti da je, među ostalim, početkom maja 1992. u grupi u kojoj je bio i Milan Lukić, doveo pet Bošnjaka na obalu Drine i tu dvojici odsjekli glave a trojicu strijeljali. Tereti se i za učešće u brutalnom ubistvu dviju žena i šestomjesečne bebe na višegradskom mostu u junu 1992, kao i za prisiljavanje Bošnjakinja na seksualni odnos, u čemu je, prema navodima optužnice, djelovao zajedno s haškim optuženicima Milanom i Sredojem Lukićem i drugima. U optužnici se spominje da je s Milanom Lukićem početkom juna 1992. godine u banji Vilina vlas u Višegradu fizički i psihički zlostavljao jednu svjedokinju, silujući je. Prethodno su je kablom vezali za krevet, gasili cigarete po njenom tijelu i ubadali je nožem.

Branitelj optuženog, Fahrija Karkin, nije danas dao uvodnu riječ, uz obrazloženje kako to nije u mogućnosti te da će do ponedjeljka razmisliti hoće li ostati u ovom predmetu.

Karkin je na početku tražio odgodu glavnog pretresa za 15 dana jer je, uz dobijene izjave svjedoka kada je optužnica potvrđena, od tužiteljstva dobio i nove iskaze dvojice svjedoka koji su saslušani poslije potvrđivanja optužnice.

«Ne možemo ući u glavni pretres jer sada moramo proučiti nove iskaze, a očito je da oni nisu isti kao kod potvrđivanja optužnice», kazao je Karkin.

Odgodu pretresa tražio je i zbog dobijenog prijedloga mjera za zaštitu svjedoka «X», što zahtijeva promjenu koncepta odbrane.

Željko (Čedomir) Lelek rođen je 1962. godine u Goraždu. Srbin je po nacionalnosti, državljanin BiH, oženjen i otac dvoje djece. Mjesto stanovanja je Višegrad. Do hapšenja 5. maja 2006. godine bio je policajac u Višegradu.

Željko Lelek se 5. decembra 2006. godine izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: