BiH
0

Počeo glavni pretres u predmetu protiv Nenada Tanaskovića

FENA
Čitanjem optužnice u sedam tačaka i uvodnim riječima tužiteljstva pred Vijećem Suda BiH u Sarajevu je počeo danas glavni pretres u predmetu protiv Nenada Tanaskovića, optuženog za zločin protiv čovječnosti počinjen na području općine Višegrad od aprila do kraja juna 1992. godine.

Optužnica tereti Tanaskovića da je kao pripadnik rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti Višegrad, Centra službi bezbjednosti Trebinje, učestvovao u širokom ili sistematskom napadu pripadnika Vojske srpske republike Bosne i Hercegovine, policije i paravojnih formacija na muslimansko stanovništvo na području općine Višegrad pri čemu je stotine civila ubijeno, mučeno, premlaćivano, silovano, nezakonito lišavano slobode i prisilno premješteno van teritorije općine Višegrad.

Dokazni postupak počet će 16. februara izvođenjem prvog od 15 najavljenih svjedoka tužiteljstva, koji će svjedočiti po sedam tačaka optužnice.

Tužiteljstvo je najavilo da će dokazati kako je optuženi odgovoran za zatvaranje zaštićene svjedokinje „A“ i njeno silovanje, mučenje i zatvaranje Junuza Tufekčića, premlaćivanje, zatvaranje i teško oduzimanje slobode i druga nečovječna djela prema muškarcima iz sela Osojnica, Kabernik, Holijaci i Orahovci, mučenje i zatvaranje svjedoka „C“ i njegove supruge te zatvaranje i ubistvo Mustafe Mulaomerovića i njegovog oca Hameda, Envera Kulovca i Ćamila Kopića te Kemala Dolovca.

Optužnica tereti Tanaskovića i za događaj od 14. juna 1992. kada je upravljao autobusom kojim su Muslimani iz Višegrada prisilno izmještani na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH. Kada je konvoj, u kome je bilo 50 Muslimana, stigao na Sokolac, pa u Rogaticu, muškarci su pretučeni, ruke im vezane žicom, oni prebačeni u drugi autobus prema Sokocu, ali bez optuženog, nakon čega im je u selu Kalimići naređeno da izađu da bi po dvojica bili ubijani na rubu jame. Taj događaj preživio je jedan svjedok.

Odbrana Nenada Tanaskovića je uvodnim riječima negirala navode tužiteljstva i najavila da će dokazati nevinost svog branjenika. Stav odbrane je da „tužiteljstvo nema takvu snagu da dokaže da je Tanasković počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret“ te da su dokazi suprotne strane „isključivo subjektivni“. Tu tvrdnju odbrana potkrepljuje time da je Tanasković teško ranjen 27. juna 1992. i da od tada više nije bio vojnik jer je imao nekoliko operacija i proglašen invalidom. Također je najavila i svjedočenje optuženog Tanaskovića, koji će uvjeriti sud da nije zločinac, već "normalna i omiljena osoba".

Nenad (Momir) Tanasković je rođen 1961. u selu Donja Lijeska, općina Višegrad. Srbin je po nacionalnosti, državljanin BiH, neoženjen. Pripadnici SIPA-e su ga uhapsili 11. jula 2006. i istog dana je prevezen u Pritvorsku jedinicu Suda BiH.