{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeo glavni pretres u predmetu protiv Muniba Ušanovića i Miodraga Kureša

F
17.3.2008. u 16:34
0
0
Počeo glavni pretres u predmetu protiv Muniba Ušanovića i Miodraga Kureša
0
Počeo glavni pretres u predmetu protiv Muniba Ušanovića i Miodraga Kureša
Čitanjem optužnice pred Odjelom II Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju počeo je danas glavni pretres protiv Muniba Ušanovića, generalnog sekretara Nogometnog saveza BiH, i Miodraga Kureša, sekretara za finansije i marketing.
Optužnica tereti obojicu za produženo krivično djelo porezne utaje i produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

U optužnici se navodi, među ostalim, da su Ušanović i Kureš od 1. januara 2001. do 30. septembra 2006. godine izbjegli plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga, poreza na plaće i poreza na doprinose i tako oštetili budžet Federacije Bosne i Hercegovine u značajnom iznosu.

Optuženi Ušanović i Kureš su, navodno, od 1. januara 2001. godine do 31. maja 2005. zloupotrebom svog službenog položaja pribavili značajnu protupravnu imovinsku korist.

Na statusnoj konferenciji od 5. marta tužilaštvo je najavilo izvođenje svjedoka i saslušanje nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke i grafologa. Odbrana je najavila pored svjedoka i provođenje ekonomsko-finansijskog vještačenja.

Munib (Fehim) Ušanović Munja (1951.) rođen je u Ustiprači, općina Goražde. Bošnjak je, državljanin BiH, oženjen i otac dvoje djece.

Miodrag (Branko) Kureš Mile (1946.) rođen je u Sarajevu. Srbin je, državljanin BiH, oženjen i otac dvoje djece.

Optužnica protiv Ušanovića i Kureša je potvrđena 24. decembra 2007., a 10. januara 2008. obojica su se pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela II izjasnili da nisu krivi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: