BiH
0

Počeo glavni pretres u krivičnom predmetu „Božić i drugi“

FENA
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima tužiteljstva i odbrane počeo je danas pred Vijećem Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu glavni pretres protiv Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića koji se terete za krivično djelo ratni zločin protiv čovječnosti.

Prema optužnici u predmetu pod nazivom „Božić i drugi“ sva četvorica se terete da su kao pripadnici Vojne policije Bratunačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo u „zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda Srebrenica“ u julu 1995. godine.

Navodi se da su kao vojni policajci planirali, naređivali, poticali, pomagali i podržavali počinjenje krivičnih djela, čineći to kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata s drugima. Sve vrijeme su djelovali, ili propustili da djeluju u namjeri da diskriminiraju Bošnjake na političkoj, rasnoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi radi njihovog progona - ubijanjem, prisilnim preseljenjem civila, zatvaranjem i nečovječnim postupanjem.

Optužnica sadrži 14 tačaka. Među njima je i ona koja navodi da su Zdravko Božić, Mladen Blagojević, Željko Zarić i Zoran Živanović svi zajedno 14. jula 1995. stražarili u i oko Osnovne škole 'Vuk Karadžić' u Bratuncu (sada OŠ 'Branko Radičević') kako bi spriječili bijeg nezakonito pritvorenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti, kada su neidentificirani pripadnici MUP-a RS-a pucali na petoricu Bošnjaka koji su pokušali pobjeći iz pritvora u školskoj zgradi, te ih ubili. Pritvoreno je bilo između 2.000 i 3.000 ljudi.

Istog dana, u školi Grbavci u Orahovcu, općina Zvornik, sva četorica optuženih su nakon što su osigurali pratnju za prijevoz pritvorenika Bošnjaka iz Bratunca stražarili, kontrolirali i osiguravali školsku salu za fiskulturu i kompleks školskog igrališta gdje se nalazilo između 1.000 i 2.500 nenaoružanih civila, muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koji su tu dovezeni iz privremenih pritvorskih prostorija i mjesta u Bratuncu, čime su spriječili slobodu njihovog kretanja i lišili ih slobode.

Tužiteljstvo BiH smatra da su sva četvorica optuženih individualno odgovorni za navedene radnje, ali i za radnje koje su počinili drugi. Najavljeno je izvođenje većeg broja svjedoka, među njima i „zaštićenih“ i dokaza koji se tiču vojnog napada na Srebrenicu. Svjedočit će i bivše kolege optužene „četvorke“ koje će opisati koji su to bili zadaci vojne policije i gdje su se optuženi nalazili prije 13. jula 1995. Tužiteljstvo je najavilo da će dokazati postojanje širokog i sistematskog napada na bošnjačko stanovništvo u „zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica“ te da je taj napad bio u skladu s državnom ili organizacionom politikom čija posljedica je bila smrt 8.000 civila, muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su ubijeni „u okviru oportunističkih pogubljenja po kratkom postupku“ te nasilno premještanje oko 40.000 bošnjačkih civila iz enklave Srebrenica.

Branitelji optuženih osporili su navode u optužnici, smatrajući da je u njoj činjenični opis dat „s dosta uopćenih formulacija“, a ne navođenjem konkretnih podataka.

„Da nemam navode ovdje i imena optuženih, mislio bih da se sudi generalima Mladiću i Krstiću, ili ministru unutarnjih poslova Tomi Kovaču“, kazao je advokat Stanko Petrović, branitelj trećeoptuženog, Željka Zarića, upitavši kako je optuženi mogao počiniti ono što je navedeno u optužnici kada je bio samo običan vojnik.

„Ispod njegovog nivoa nema niko“, dodao je Petrović.

Nastavak glavnog pretresa je 11. maja u 10.00 sati.