BiH
0

Počeo Festival narodnog stvaralaštva "Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju"

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Festival narodnog stvaralaštva "Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju" koji je večeras otvoren u Bijeljini okupio je ove godine 14 takmičarskih ekipa sa oko hiljadu učesnika.

Dušanka Novaković, predsjednik Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta" koje je organizator manifestacije, rekla je novinarima da je ovo jedini festival koji okuplja i promoviše stvaralaštvo semberskog sela i koji ima masovni karakter.

Prema njenim riječima, nakon 35 godina tradicije vidljivo je da je festival postigao osnovni cilj, da se narodno stvaralaštvo i običaji prenesu sa starih na mlade generacije i tako sačuvaju od zaborava.

Prvo nadmetanje održano je u Balatunu, a gostovali su takmičari iz Velike Obarske.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Tokom svake večeri u narednih sedam nedjelja biće prikazano po 12 tačaka, od sviranja starih instrumenata, nastupa izvornih vokalnih grupa i folklornih društava, do spremanja tradicinalnih jela i scenskih prikaza narodnih običaja ovih krajeva.

Nakon sedam takmičarskih večeri koje se održavaju u mjesnim domovima kulture, najbolji takmičari nastupit će na završnoj večeri festivala 8. februara u gradskom Centru za kulturu.