BiH
0

Počeo dvodnevni seminar o evropskim integracijama za članove PSBiH

FENA
Dvodnevni seminar, koji za članove Parlamentarne skupštine BiH organiziraju Misija OSCE-a u BiH, Evropski politički informativni centar (EPIC) i Delegacija Evropske komisije (EC), počeo je danas poslijepodne u Sarajevu.

Tokom seminara, međunarodni stručnjaci i članovi delegacije EC-a, govorit će o pitanjima koja utječu na cilj koji BiH, kao i cijela regija dijele, a to je bliža integracija s Evropskom unijom. Razgovarat će se o pristupnom statusu država svih zapadnobalkanskih zemalja i o izazovima i odgovornostima s kojima će se suočiti Parlamentarna skupština BiH i Zajednička komisija za EU integracije.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac je u uvodnom izlaganju kazao da je seminar organiziran uz podršku Programa jačanja zakonodavne vlasti koji implementira Misija OSCE-a u BiH pomoću sredstava koje je donirala vlada SAD-a, a Ambasada Velike Britanije osigurala podršku za prezentaciju o Lisabnoskoj strategiji, koja je zapravo dio ekonomskog projekta koji se implementira i u BiH.

„Ciljevi seminara su da nam pruže kao parlamentarcima više informacija o EU, uključujući i informacije o procesima donošenja odluka, mehanizmima finansiranja i o Lisabonskoj strategiji. Također, pruža nam se prilika da razmijenimo mišljenja sa stručnjacima o aktuelnim pitanjima u vezi s procesima evropskih integracija, o statusu zemalja zapadnog Balkana, posebno BiH kao i ostalim potrebama, izazovima i odgovornostima s kojima će se susresti BiH i Zajednička komisija za evropske integracije“, kazao je Genjac.

Prema njegovim riječima, seminar se održava u idealno vrijeme jer parlamentarcima omogućava da raspravljaju o važnom uspostavljanju odnosa između BiH i EU, posebno u vezi s parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i objavljivanjem posljednjeg Izvještaja o napretku BiH za 2007. godinu.

Genjac je istaknuo važnost prve teme o kojoj se danas razgovara, a to je Lisabonska strategija koja predstavlja glavnu viziju ekonomskog razvoja EU i stoga će direktno ili indirektno imati utjecaja u BiH.

Izlagači o ovoj temi su bili dr. Charles Dannreuther, direktor Informativnog centra za evropsku politiku (EPIC) i predavač na Univerzitetu u Leedsu, i Davor Vuletić, stalni ekspert na EU projektu „Podrška konkurentnosti i državna pomoć u BiH“.