Objavljen konkurs
5

Počeo drugi rok online upisa u srednje škole u Kantonu Sarajevo

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo objavilo je drugi konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola s područja Kantona Sarajevo u školskoj 2018/2019. godini.

Konurs je raspisan jučer, a trajat će do sutra. Kandidati koji konkurišu u umjetničke škole, odnosno u gimnaziju - sportsko izborno područje, polažu prijemni ispit, odnosno test fizičke sposobnosti koji su dužni okončati najkasnije dva dana prije završetka online upisa.

Kandidati koji konkurišu u ostale srednje škole ne polažu prijemni ispit.

Iz resornog Ministarstva podsjećaju učenike kako se upis u drugom konkursnom roku za upis u prvi razred srednjih škola obavlja isključivo putem online sistema na stranici upis.emis.edu.ba.

"Ne postoji drugi način upisa u srednju školu osim navedenog", ističu iz ministarstva.

Učenici koji su u prvom konkursnom roku primljeni u neku od srednjih škola, bez obzira na to da li je to njihov prvi, drugi ili treći izbor, nemaju više mogućnost apliciranja u drugom konkursnom roku.

Podsjećamo, u prvom upisnom roku ukupno je upisano 3.518 učenika, od čega je putem online sistema upisano 3.366 učenika. Na rang-listama online sistema trenutno je 90,5 posto od ukupnog broja učenika koji su stekli pravo na upis.