Radovi u toku
26

Počelo uređenje Aleje mladosti u Tuzli, mjesta vječnog smiraja ubijenih u masakru na Kapiji

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Uređenje Aleje mladosti u Tuzli, mjesta vječnog smiraja ubijenih u masakru na Kapiji, danas je zvanično počelo.

U okviru planiranih aktivnosti Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle, danas su počeli radovi na sanaciji kamenih i betonskih elemenata u Aleji mladosti.

Kako su naveli iz Gradske uprave Tuzle, također se vrše i radovi na uređenju mezarja, odnosno groblja u kojem su ukopani nevino stradali u masakru na Kapiji 25. maja 1995. godine.

"Radovi se odnose na termoizolaciju zida, fiksiranje obloge, nabavku i ugradnju novih slova i simbola na spomenicima i na uređenje česme. Ugovorena vrijednost radova je 30.238,65 KM", kazali su iz Gradske uprave Tuzle.

U periodu od 15. maja 1992. pa do 25. augusta 1995. Tuzla je napadana hiljadama projektila raznih vrsta i kalibara. Njih okvirno 90 posto ispaljeno je sa lokaliteta planine Majevice, a ostalih deset sa Ozrena.

U noći 25. maja 1995. godine, tačno u 20 sati i 55 minuta, granatom koja je ispaljena sa Ozrena, na tuzlanskoj kapiji je ubijena 71 osoba, a teže i lakše je povrijeđeno njih okvirno 200.

Nakon stravičnog zločina, ubijeni su sahranjeni u Aleji mladosti koja se nalazi u kompleksu Slana Banja. U ovaj kompleks svakodnevno dolaze članovi porodica ubijenih, koji u suzama obilaze mjesto vječnog smiraja svojih najmilijih.

Za zločin na Tuzlanskoj kapiji, pravosnažno je na 20 godina zatvora osuđen Novak Đukić, komandant taktičke grupe "Ozren" i general paravojske tzv. Srpske Republike.

Prema presudi koja još uvijek nije sprovedena jer je Đukić na slobodi, on je naredio svojim jedinicama na planini Ozren da topničkim projektilom granatira lokaciju Kapija, u centru Tuzle.