Tešanjska ulica
77

Počelo uklanjanje prvog objekta na trasi Prve transverzale u Sarajevu

D. Be.
Uposlenici KJKP Rad danas su započeli uklanjanje prvog objekta u ulici Tešanjska na broju 13, a koji se nalazi na trasi Prve transverzale. Rušenje je pratio i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto koji je izrazio zadovoljstvo jer su počeli radovi na terenu.

Premijer Edin Forto je kazao da je ovo prva prava akcija na Prvoj transverzali, ali da se ide korak po korak.

"Sve ove objekte ćemo uklanjati. Najbolje bi bilo da što prije oslobodimo prostor kako bismo mogli raditi ovaj rotor kod Željezničke stanice", rekao je Forto.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

On je kazao da je dobio informaciju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da objekti firme Penny Plus nemaju upotrebnu, građevinsku ni urbanističku dozvolu te je naglasio da je procedura jednaka za sve, bez obzira na to da li imaju 500 ili 20.000 kvadrata zemlje.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić, prošle sedmice je potpisao rješenje koje je doneseno u skladu s Regulacionim planom "Crni vrh", a kojim je predviđeno uklanjanje navedenog stambenog objekta radi realizacije ove izuzetno značajne putne komunikacije.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je izgradnja Prve transverzale na prvom mjestu prioriteta od posebne važnosti za razvoj, kako Kantona Sarajevo tako i općine Centar.

On je ponovio da će svi zahtjevi Vlade Kantona Sarajevo i nadležnih ministarstava te Zavoda za izgradnju KS i kantonalne Direkcije za puteve u vezi s rješavanjem imovinskopravnih pitanja uklanjanja stambenih i poslovnih objekata na važećoj, planom utvrđenoj trasi Prve transverzale, u svakom pojedinačnom predmetu, za koje je dostavljena potpuna i uredna dokumentacija od ovih institucija, biti rješavani u najhitnijim zakonom predviđenim rokovima.