Ruglo grada
436

Počelo uklanjanje grafita u centru Sarajeva, podnesene prijave protiv pet "crtača"

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U centru Sarajeva danas se na dvije lokacije obavlja čišćenje fasada od grafita, a u organizaciji MUP-a KS, Grada Sarajeva i ICITAP-a.

"Grad Sarajevo je podržao kampanju uklanjanja grafita koja se sprovodi u saradnji s MUP-om i ICITAP-om. Mi smo u proteklom periodu poduzeli niz aktivnosti koje će rezultirati uklanjanjem grafita s objekata u užem gradskom jezgru. Danas će grafiti biti uklonjeni s objekta bivše zgrade Šipada u Titovoj ulici, a paralelno se odvija aktivnost uklanjanja grafita u Radićevoj ulici broj 8. Nakon toga bit će obuhvaćen veći dio grada, odnosno gradske jezgre, jer nije ugledno za jedan glavni grad da centar bude išaran grafitima", rekla je Alma Rešo iz Gradske uprave Grada Sarajeva, odnosno iz Službe za urbanizam, investicije, stambene i komunalne poslove.

U okviru ove aktivnosti Uprava policije je formirala plan i radnu grupu, a sam plan sadrži i preventivne i represivne mjere.

"Preventivne mjere podrazumijevaju organizovanje sastanaka sa svim subjektima, upoznavanje javnosti, mjesnih zajednica i općina te ukazivanje na štetnost ovog djelovanja. Represivne mjere podrazumijevaju poduzimanje zakonom propisanih mjera protiv osoba koje vrše ispisivanje grafita na zgradama, spomenicima ili sredstvima javnog prijevoza u vidu prekršajne prijave, a potom i zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Novčane kazne kreću se od 150 do 450 KM", rekao je Samir Keč iz MUP-a KS.

Do sada nisu uočeni grafiti koji upućuju na izazivanje nacionalne mržnje. U posljednja tri mjeseca podneseno je pet zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka i to protiv punoljetnih osoba.

Predstavnici ICITAP-a podsjetili su da u akciji veliko učešće imaju mladi, te da je jako važno razgraničiti umjetničke murale i crteže koji su kreirani s dozvolom od nedozvoljenih crteža na zaštićenim i privatnim objektima.