Incijativa Grada Sarajeva
263

Počelo uklanjanje grafita sa fasade Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji

E. Sk.
Na inicijativu Grada Sarajeva započelo je uklanjanje grafita sa fasade Stare pravoslavne crkve.

Na objektu Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji stajao je natpis "HZ87".

"Ovim projektom štitimo i čuvamo naše bogato kulturno-historijsko naslijeđe. Ovo je izraz poštovanja i znak naše dobre namjere. Čišćenjem grafita i sa vjerskih objekata, naš grad poprima ljepši izgled i potvrđuje da je jedinstveno mjesto susreta različitih konfesija", kazali su iz Grada Sarajeva.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Grad Sarajevo više od dvije godine kako samostalno, tako i u saradnji s partnerima, vodi aktivnosti na zaštiti javnih objekata i spomenika od grafitnih natpisa, te na razvijanju svijesti da smo svi odgovorni za lijep, čist i uredan grad.

Stara pravoslavna crkva, jedan od najstarijih sakralnih objekata u Sarajevu, je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Svojim izgledom i vrijednošću, ovaj pravoslavni hram predstavlja arhitektonsko, vjersko i kulturno bogatstvo našeg grada.

Uz crkvu se nalazi muzej, osnovan 1889. godine, koji se, po vrijednostima ikona koje posjeduje, smatra jednim od najznačajnijih pravoslavnih muzeja u svijetu. Muzej, također sadrži vrijedne rukopise, liturgijske i umjetničke eksponate.