Projekt "Uljepšajmo Sarajevo!"
0

Počelo uklanjanje grafita s gradskih fasada

FENA
Početak realizacije zajedničkog projekta "Operacija mladih: Uljepšajmo Sarajevo!" u okviru kojeg će se uklanjati grafiti s fasada danas su ispred Tržnice, u prisustvu sarajevskih srednjoškolaca, ozvaničili gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, predstavnici NVO "Omladinska informativna agencija BiH" te predstavnik firme "Rem design" kao izvođača radova.

"Danas započinjemo akciju zajedno s mladima grada Sarajeva - skidanje grafita sa zgrada kako od kulturno-historijskog značaja tako i onih koje se nalaze u užem gradskom jezgru. Vjerujem da će se ovaj očišćeni prostor od grafita čuvati a za one koji imaju potrebu da svoju kreativnost ispoljavaju putem grafita odredit ćemo poseban prostor u gradu", istakla je Borovac.

Naglasila je da će od danas oko zgrada koje su očišćene od grafita biti pojačan inspekciji i policijski nadzor.

Propisana kazna po Odluci o kućnom redu u stambenim zgradama za one koji ponovo budu ispisivali grafite na već očišćenim fasadama je do 100 KM.

Akcija će trajati 30 radnih dana, a Grad je za realizaciju ovog projekta osigurao 50.000 KM.

Vršit će se uklanjanje grafita na 1.000 kvadratnih metara fasada, odnosno na 200 objekata na potezu Marijin-Dvor - Baščaršija.

U akciju će biti uključeno oko 150 mladih iz 28 sarajevskih srednjih škola koji će na štandovima timova srednjoškolaca distribuirati letke, anketirati građane o idejama za uređenje grada i vršiti fotografiranje, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.