{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo suđenje za zločine u Trnovu

28.10.2014. u 12:33
0
22
Počelo suđenje za zločine u Trnovu
0
Počelo suđenje za zločine u Trnovu
Na početku suđenja Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženim za zločine počinjene na području Trnova, Tužilaštvo BiH je pročitalo optužnicu i iznijelo uvodnu riječ.
Tužiteljica Vesna Ilić je rekla kako će svjedoci govoriti o počinjenim zločinima, ulozi policije, Teritorijalne odbrane (TO), Oružanih snaga, kao i dolaska jedinica Hrvatskih oružanih snaga (HOS). Ona je dodala da će u postupku dokazati krivicu optuženih, čiji branioci nisu iznijeli uvodne riječi.

Godinjak, Šarić i Bunoza su optuženi da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem ubistava, hapšenja, zatvaranja i paljenja imovine Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, pripadnici policije, HOS-a, TO-a i drugi pripadnici Armije BiH (ABiH) ubili su više od 90 ljudi, uglavnom osoba starije životne dobi. Među žrtvama je veći broj žena, kao i dijete rođeno 1990. godine.

Žrtve su, kako se navodi u optužnici, ubijene vatrenim oružjem, klanjem, vješanjem, davljenjem, a nekoliko je zapaljeno.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Trnovu, Šarić komandant Štaba TO-a u Trnovu, a Bunoza komandant jedinica HOS-a.

U optužnici se navodi da je u junu 1992. ubijena grupa civila koja je preko Treskavice pokušala doći do teritorije pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).

Srpski civili koji zbog starosti nisu mogli napustiti svoje kuće, kako se navodi u optužnici, ubijeni su u periodu od juna do novembra 1992. godine, a zatim su im kuće zapaljene.

Godinjak i Šarić su, kako je kazala tužiteljica Ilić, učestvovali u formiranju zatočeničkih objekata na području Trnova u kojima su civli, zarobljeni policajci i pripadnici VRS-a bili ubijani, mučeni, i premlaćivani.

Prema riječima tužiteljice, Godinjak i Šarić su preko svojih podređenih imali efektivnu kontrolu i nadzor nad zatočeničkim objektima.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH bit će ispitan 18. novembra, javio je Birn.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: