Sud BiH
0

Počelo suđenje za zločine počinjene u Bosanskoj Krajini

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i odbrane trojice optuženih za zločine u Bosanskoj krajini - Mehure Selimovića, Adila Ružnića i Emira Mustafića, iznijeli su pred Sudskim vijećem plan svoga dokaznog postupka i glavne argumente koje će predstaviti tokom suđenja.

Tužilaštvo smatra da ima dovoljno svjedoka i materijalnih dokaza da potvrdi navode optužnice, dok ddbrane negiraju uloge svojih branjenika u opisanim zločinima.

Već na početku suđenja tužilac Dubravko Čampara je najavio saslušanje i dodatnih svjedoka.

"Želim najaviti da ćemo i u dodatnim dokazima, nakon što se provedu dokazi odbrane, saslušati još svjedoka koji su nam se javili nakon podizanja optužnice. Zatražit ćemo i medicinsko vještačenje", kazao je Čampara.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Mehura Selimović, Adil Ružnić i Emir Mustafić su od februara 1994. do februara 1996. godine "pomagali i podstrekavali" zatvaranje srpskih civila i vojnika u zatočeničke centre u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.

Navodi se da je Selimović bio zamjenik načelnika Odjeljenja službe vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije BiH (ABiH), Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti i referent operativca istog odjeljenja, a Mustafić pripadnik Vojne policije.

Tužilaštvo smatra da su ratni zarobljenici i civili u zatočeničkim centrima držani u lošim uslovima i prisiljavani na prinudne radove, te da su ih fizički i psihički zlostavljali stražari i vojnici "koji su nesmetano ulazili", kao i sami optuženi.

Sva trojica su “propustili da poduzmu nužne i razumne mjere kako bi spriječili i kaznili podređene koji su zlostavljali zatočene osobe”.

Asim Crnalić, branilac prvooptuženog, rekao je da će dokazati da Selimović "nije naredio da vojnici ili policajci bilo koga tuku ili prema njima nečovječno postupaju".

"Moj branjenik nije bio šef zatvora, niti komandant jedinice, pa zbog toga ne može ni odgovarati za uslove u zatvoru u kojima su boravili pritvorenici. Moj branjenik je bio oficir za sigurnost na kontraobavještajnim zadacima", kazao je Crnalić.

"Određene tačke optužnice su nerazumljive, nejasne. Moj branjenik negira da je organizirao, učinio ili podstrekavao na zlostavljanje zatočenih. Negiranje temelji na tome što zna da to nije učinio obavljajući vojničke dužnosti u skladu sa zakonom", kazao je Alaga Bajramović, branilac drugooptuženog.

Bajramović je rekao i da se Ružnić ne može dovesti u kontekst optužbe jer on nije taj čovjek - "nema rata u njemu".

Hasan Veladžić, branilac trećeoptuženog, kazao je da njegov branjenik nije mogao izvršiti radnje koje mu se stavljaju na teret jer za to "nije fizički sposoban".

Nastavak suđenja zakazan je za 26. augusta, kada će biti saslušani prvi svjedoci Tužilaštva BiH, prenosi BIRN BiH - Justice Report.