Tužilaštvo BiH
0

Počelo suđenje za zločin na Korićanskim stijenama

FENA
Čitanjem optužnice i izvođenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i odbrana danas je počelo suđenje za zločin na Korićanskim stijenama, javio je BIRN – Justice report.

Tužilaštvo BiH je u uvodnoj riječi najavilo da saslušanjem više od 80 svjedoka, uz niz dokumenata, namjerava dokazati odgovornost osmorice optuženih za zločin na Korićanskim stijenama. Odbrane međutim tvrde da njihovi branjenici nisu sudjelovali u strijeljanju muškaraca u augustu 1992. godine i to žele dokazati tokom suđenja.

“Kombinacijom dokaza Tužilaštvo BiH će pokazati da je postojao napad na Bošnjake i Hrvate, koji su zatim prisilno preseljeni, a osmorica optuženih su tada učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu i počinili gnusno djelo ubistva više od 200 ljudi”, kazala je tužiteljica Tužilaštva BiH Slavica Terzić, čitajući imena svih žrtava.

Damir Ivanković, Zoran Babić, Gordan Đurić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić terete se da su kao pripadnici Stanice javne bezbjednosti Prijedor i interventnog voda policije iz tog grada 21. augusta 1992. godine sudjelovali u pratnji konvoja civila, Hrvata i Bošnjaka, te da su na planini Vlašić izdvojili i strijeljali oko 200 njih.

“Smatramo da je ljudsko biće i u tim najtežim vremenima moglo da odabere želi li biti čovjek ili ne. Optuženi su u svojim postupanjima imali cilj: progon Bošnjaka i Hrvata, kojeg su bili svjesni. Oni su svjesno odabrali da ne budu ljudi i počinili su djelo koje im se stavlja na teret”, rekla je Terzić.

Tužilaštvo BiH je najavilo da će 23 njegova svjedoka dati iskaz pod mjerama zaštite.

“U svojstvu svjedoka saslušat ćemo predstavnike civilne i vojne vlasti, koji će opisati kako su uklanjani posmrtni ostaci ubijenih; vozače autobusa i kamiona, koji će govoriti o konvoju i šta se dešavalo tog dana; te osobe koje su preživjele strijeljanje”, objasnila je Terzić.

Odbrane optuženih su kazale da će dokazati kako njihovi branjenici nisu sudjelovali u strijeljanju civila te da neki od njih nisu 21. augusta 1992. ni bili na Vlašiću.

“Moj branjenik nije znao za zločine i nije u njima mogao ni učestvovati te ne može odgovarati za propuste drugih, pošto nije tu ni bio. U optužnici su paušalno navedene radnje i ne zna se tačno ko je sve sudjelovao i na koji način”, kazala je braniteljica optuženog Škrbića Dragica Glušac.

U optužnici se navodi da je optuženi Janković “naređivao i organizirao”, dok su ostali optuženi “sudjelovali i pomagali prilikom sprovođenja konvoja” koji se sastojao od najmanje 16 autobusa, tegljača, kamiona i kamiona s prikolicom.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak 31. marta, kada će biti saslušani prvi svjedoci tužilaštva.