{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo suđenje za terorizam u FIS-u iz Viteza

F
2.10.2009. u 12:11
0
0
Počelo suđenje za terorizam u FIS-u iz Viteza
0
Počelo suđenje za terorizam u FIS-u iz Viteza
Foto: Arhiv
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima strana u postupku danas je u Sudu BiH počelo suđenje Suvadu Đidiću i Amiru Ibrahimiju koji se terete za krivično djelo terorizma, a u vezi s podmetanjem eksplozivne naprave u Poslovno-prodajnom centru "FIS" Vitez.
Optužnica Đidića i Ibrahimija tereti da su u periodu između 1. i 9. oktobra 2008. u Vitezu, po prethodnom dogovoru s osobama koje su njima poznate, sačinili eksplozivnu napravu velike razorne moći kako bi ozbiljno zastrašili stanovništvo.

Eksplozivna naprava je 9. oktobra 2008. postavljena u Poslovno-prodajnom centru "FIS" u Vitezu. Uslijed njene eksplozije jedna osoba je smrtno stradala, jedna je zadobila teške, a pet lakše tjelesne povrede.

Tužitelj Dubravko Čampara smatra da će dokazi kojima raspolaže biti dovoljni za potvrdu optužbi na način kako je to navedeno u optužnici.

Najavio je ispitivanje više svjedoka i sudskih vještaka u vezi s povredama oštećenih, kao i vrstom i karakteristikama podmetnute ekplozivne naprave te predočavanje materijalnih dokaza, uključujući i obimnu fotodokumentaciju.

Branitelj prvooptuženog (po službenoj dužnosti), advokat Hamdo Kulenović prigovorio je na tužbene navode koji se odnose na umiješanost njegovog branjenika, te ustvrdio kako optužba ne raspolaže dokazima na kojima bi se mogla temeljiti presuda.

Kulenović smatra kontradiktornim navode sadržane u optužnici, podsjećajući kako vrsta ekploziva od kojeg je sačinjena eksplozivna naprava ne odgovara vrsti eksploziva koji je pronađen u kući prvooptuženog Đidića.

Odbrana, nadalje, smatra paušalnim navode o pričinjenoj materijalnoj šteti, osporavajući i samu kvalifikaciju krivičnog djela navodeći kako nedostaje namjera zastrašivanja stanovništva, što čini obilježje krivičnog djela terorizma.

S obzirom na to da današnjem ročištu nije prisustvovao branitelj drugooptuženog, advokat Senad Kreho, njegov zamjenik advokat Aldin Lejlić je kazao kako će se odbrana Amira Ibrahimija naknadno očitovati.

Kako je saopćio predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Šaban Maksumić, Sud je odbio kao neosnovan prijedlog odbrane drugooptuženog za izuzeće člana Sudskog vijeća sudije Staniše Gluhajića.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 8. oktobra, kada bi trebao biti otvoren dokazni postupak ispitivanjem prvih svjedoka optužbe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: