{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Počelo suđenje Vuku Ratkoviću za silovanje u Višegradu

F
FENA
19.2.2018. u 13:10
1
27
Počelo suđenje Vuku Ratkoviću za silovanje u Višegradu
1
Počelo suđenje Vuku Ratkoviću za silovanje u Višegradu
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sudu Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Vuku Ratkoviću zbog optužbe za silovanje počinjeno u periodu od juna 1992. do januara 1993. godine u Višegradu.
Optužnicom, koja je potvrđena 19. decembra prošle godine, Ratkoviću se stavlja na teret da je, kao pripadnik Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u više navrata mučio, zlostavljao, silovao i premlaćivao jednu žensku osobu srpske nacionalnosti.

"Optuženi je u tri navrata prisiljavao žensku osobu srpske nacionalnosti na seksualni odnos, jer je bila udata za Bošnjaka", rekao je tokom čitanja optužnice Edin Muratbegović, tužilac Državnog tužilaštva.

Oštećena će u tom predmetu biti i svjedok s mjerama zaštite, a prema optužnici, u periodu ratnih dejstava između VRS-a i Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), njen muž i sinovi su napustili Višegrad, dok je ona ostala s maloljetnom kćerkom u tom gradu.

"Optuženi je sredinom juna došao naoružan pred njenu zgradu, prisilno je odveo u stan, skinuo, tukao, a potom i silovao, govoreći joj da je žena Turčina. Dva puta ju je silovao u njenom stanu, kada u njemu nije bilo nikoga", kazao je Muratbegović.

Treće silovanje, kako je naveo tužilac, dogodilo se sredinom januara 1993. godine, kada su u stanu oštećene bile prisutne njena maloljetna kćerka i bratična.

"Silujući je tada, optuženi je oštećenoj rekao da ga mora poštovati kao novog muža i da je ona njegovo vlasništvo. Kazao joj je da neće više rađati tursku, već njegovu, srpsku djecu", naveo je tužilac Muratbegović.

Kako stoji u optužnici, optuženi je malodobnu kćerku oštećene tjerao da kaže gdje joj je otac, a uz to, tjerao ju je i da pušta srpske pjesme, o ubistvima Bošnjaka na Drini.

Nastavak suđenja zakazan je 5. marta, javlja BIRN BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: