{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo suđenje Vuku Ratkoviću za silovanje u Višegradu

F
19.2.2018. u 13:10
1
27
Počelo suđenje Vuku Ratkoviću za silovanje u Višegradu
1
Počelo suđenje Vuku Ratkoviću za silovanje u Višegradu
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sudu Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Vuku Ratkoviću zbog optužbe za silovanje počinjeno u periodu od juna 1992. do januara 1993. godine u Višegradu.
Optužnicom, koja je potvrđena 19. decembra prošle godine, Ratkoviću se stavlja na teret da je, kao pripadnik Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u više navrata mučio, zlostavljao, silovao i premlaćivao jednu žensku osobu srpske nacionalnosti.

"Optuženi je u tri navrata prisiljavao žensku osobu srpske nacionalnosti na seksualni odnos, jer je bila udata za Bošnjaka", rekao je tokom čitanja optužnice Edin Muratbegović, tužilac Državnog tužilaštva.

Oštećena će u tom predmetu biti i svjedok s mjerama zaštite, a prema optužnici, u periodu ratnih dejstava između VRS-a i Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), njen muž i sinovi su napustili Višegrad, dok je ona ostala s maloljetnom kćerkom u tom gradu.

"Optuženi je sredinom juna došao naoružan pred njenu zgradu, prisilno je odveo u stan, skinuo, tukao, a potom i silovao, govoreći joj da je žena Turčina. Dva puta ju je silovao u njenom stanu, kada u njemu nije bilo nikoga", kazao je Muratbegović.

Treće silovanje, kako je naveo tužilac, dogodilo se sredinom januara 1993. godine, kada su u stanu oštećene bile prisutne njena maloljetna kćerka i bratična.

"Silujući je tada, optuženi je oštećenoj rekao da ga mora poštovati kao novog muža i da je ona njegovo vlasništvo. Kazao joj je da neće više rađati tursku, već njegovu, srpsku djecu", naveo je tužilac Muratbegović.

Kako stoji u optužnici, optuženi je malodobnu kćerku oštećene tjerao da kaže gdje joj je otac, a uz to, tjerao ju je i da pušta srpske pjesme, o ubistvima Bošnjaka na Drini.

Nastavak suđenja zakazan je 5. marta, javlja BIRN BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: