BiH
3

Počelo suđenje Veljku Papiću za zločin na Grbavici i Kovačićima

Klix.ba
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počelo je suđenje Veljku Papiću za zločine nad civilima počinjene na području sarajevskih naselja Grbavica i Kovačići.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Papića da je, kao komandant bataljona Prve sarajevske brigade pri Vojsci Republike Srpske (VRS), nečovječno postupao i maltretirao civile te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad.

U optužnici se navodi da je Papić zločine nad civilima činio od 1992. do 1994. godine, a u više navrata civile je izlagao životnoj opasnosti.

Nakon čitanja optužnice, tužiteljica Nives Kanevčev rekla je da će u toku suđenja dokazati da je Papić počinio zločine za koje je optužen.

"Tu svoju tvrdnju Tužilaštvo će potkrijepiti saslušanjem svjedoka koji su bili neposredni očevici i svjedoci koji imaju posredna saznanja", kazala je Kanevčev.

Ona je dodala da će u korist Tužilaštva BiH svoj nalaz i mišljenje o tijelima koja su ekshumirana iznijeti i vještak sudske medicine.

Tužiteljica je naglasila da će prezentovati i uložiti nekoliko materijalnih dokaza.

“U ovoj fazi Odbrana neće iznositi uvodnu riječ, niti predlagati dokaze. To će učiniti kada Tužilaštvo završi izvođenje svojih dokaza”, rekao je Veljko Čivša, branilac optuženog Papića.

Prvi svjedoci Optužbe bit će saslušani 31. marta, javio je BIRN - Justice Report.