BiH
0

Počelo suđenje Novaku Đukiću optuženom za granatiranje tuzlanske "Kapije"

FENA
Suđenje Novaku Đukiću, optuženom za ratni zločin protiv civila, počelo je danas pred Vijećem Suda BiH u Sarajevu čitanjem optužnice i uvodnim riječima stranaka u postupku.

Đukić se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini u svojstvu komandanta Taktičke grupe Ozren Vojske RS-a direktno naredio jedinicama smještenim u selu Panjik na planini Ozren da 25. maja 1995. artiljerijskim projektilom granatiraju bliži lokalitet centra Tuzle zvani "Kapija“, usljed čega je smrtno stradala 71 osoba, dok je više od stotinu osoba lakše i teže ranjeno.

Tužilac Mirsad Strika je najavio danas da će dokazati da je optuženi počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, da je granatiranje Tuzle nastavljeno i nakon masakra 25. maja 1995. te da je nesporno da je granata ispaljena s položaja VRS-a i da je Novak Đukić bio pripadnik te vojske.

“Dokazat ćemo i da je direktno naredio izvršenje ovog djela te da je ujedno bio svjestan da će to izvršenje imati za posljedicu smrt civila”, kazao je Strika, podsjećajući da je rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija od 6. maja 1993. godine Tuzla proglašena zaštićenom zonom.

Tužilaštvo je najavilo saslušanje većeg broja svjedoka, izvođenje nalaza i mišljenja vještaka raznih struka i materijalne dokaze.

Branilac Nebojša Pantić najavio je da će nastojati dokazati da optuženi Đukić nije kriv za posljedicu izazvanu spomenutim granatiranjem.

Novak Đukić je rođen 1955. godine u Banjoj Luci, Srbin je, državljanin BiH, oženjen i otac dvoje djece. Trenutno je general u penziji.

Saslušanje prva tri svjedoka optužbe zakazano je za 18. marta u 12 sati.