BiH
0

Počelo suđenje Mirku Todoroviću i Milošu Radiću optuženim za zločin nad Bošnjacima

FENA
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima tužiteljstva i odbrane danas je pred vijećem Suda BiH u Sarajevu počeo glavni pretres u predmetu „Todorović i drugi“ u kome se Mirko Todorović (1954.) i Miloš Radić (1959.), obojica iz Repovca kod Bratunca, terete za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Prema navodima optužnice, Mirko Todorović i Miloš Radić su kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) 20. maja 1992. u selu Borkovac, kod Bratunca, s još četiri pripadnika VRS-a pucanjem iz pušaka napali 14 civila Bošnjaka, koji su se skrivali u napuštenom kamenolomu nedaleko od sela. Optužnica navodi da su te civile uhapsili pripadnici spomenute grupe VRS-a i poveli ih u koloni prema selu.

Navodno je neko iz grupe vojnika hicem iz vatrenog oružja usmrtio civila Mahu Avdića, nakon čega su ostali članovi grupe VRS-a počeli mučiti uhapšene i oduzimati im novac i dragocjenosti. Civili su, prema navodima optužnice, odvedeni do obližnjeg potoka i tu je sedmero ubijeno pucnjima u leđa.

Tužiteljstvo je najavilo da će nastojati dokazati da strijeljanje Bošnjaka civila u maju 1992. u Borkovcu nije bio izuzetak, već jedan od zločina koji su se sistematsksi dešavali, a da je razlog što je grupa srpskih vojnika napala, tukla i strijeljala dojučerašnje komšije samo to što su oni Bošnjaci. Najavljeno je saslušanje svjedoka koji su preživjeli strijeljanje i članova porodica žrtava, kao i Srba koji će kazati kako su oni vidjeli sva ta dešavanja na području Bratunca. Svjedočit će i vještaci sudske medicine, a bit će izneseni i materijalni dokazi.

Tužiteljstvo je izrazilo nadu da će sudsko vijeće nakon svega moći izvesti jedini mogući zaključak, a to je – da optuženi nisu mogli ne vidjeti posljedice napada na nesrpsko stanovništvo općine Bratunac. Predložit će i da se optuženi na adekvatan način sankcioniraju zbog radnji koje im se stavljaju na teret.

Branitelji optuženih Todorovića i Radića, Hamdo Kulenović i Stanko Petrović, osporavaju navode optužbe.

U slučaju Todorovića odbrana je najavila da će slijediti njegovo izjašnjenje kod sudije za prethodno saslušanje – da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Optužbi će se suprotstaviti relevantnim činjenicama.

Oba branitelja su istaknula da su njihovi branjenici prije inkriminiranog događaja „živjeli časno i pošteno s komšijama, ne pokazujući agresorsko ili diskriminatorsko ponašanje“ te da su „prisilno mobilizirani“.

Optuženi Mirko Todorović i Miloš Radić nalaze se u pritvoru od 22. maja 2007.. Sud je optužnicu potvrdio 21. juna iste godine.

Iskazi prvih svjedoka optužbe zakazani su za 8. oktobar u 10.00 sati.