{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo suđenje Marku Samardžiji optuženom za zločin protiv čovječnosti

F
13.5.2008. u 20:53
0
0
Počelo suđenje Marku Samardžiji optuženom za zločin protiv čovječnosti
0
Počelo suđenje Marku Samardžiji optuženom za zločin protiv čovječnosti
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima strana u postupku danas je pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine otvoren pretres protiv Marka Samardžije (1934.) optuženog za zločin protiv čovječnosti na području Ključa.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Do obnove postupka došlo je nakon što je djelimično uvažena žalba optuženog i njegovog branitelja i ukinita prvostepena presuda od 3. novembra 2006. godine kojom je Samardžija oglašen krivim za zločine na području općine Ključ i osuđen na 26 godina.

Optužnica ga tereti za saučesništvo (u svojstvu komandanta 3. čete Saničkog bataljona 17. lake pješadijske brigade Vojske tzv. srpske republike BiH) u ubistvu većeg broja civila Bošnjaka iz zaseoka Brkići i Balagića brdo, općina Ključ u julu 1992. godine.

Prema optužnici, na lokalitetu Lanište, Crvena zemlja i Biljani iz masovnih i pojedinačnih grobnica 1996. godine ekshumirani su posmrtni ostaci 239 Bošnjaka.

Zastupnica optužbe, tužiteljica Vesna Ilić i branitelj optuženog, advokat Zlatko Knežević izjavili su da ostaju pri ranijim uvodnim riječima, kojom prilikom je optužba ustvrdila da će u cijelosti dokazati inkriminacije sadržane u optužnici, a odbrana ukazala na navodnu kontradiktornost optužbi.

Optužnica protiv Marka Samardžije podignuta je 8. septembra 2005., a precizirana 17. oktobra 2006. godine.

Optuženi je u pritvoru od 18. marta 2005. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: