BiH
0

Počelo suđenje Jasminu Čolomanu za ubistva hrvatskih civila

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prvi svjedok na suđenju Jasminu Čolomanu za ubistva hrvatskih civila počinjena u mjestu Počulice u opštini Vitez ispričao je da je čuo rafal, a nedugo nakon toga kod jednog objekta u tom mjestu je vidio i ranjenike.

Svjedok Nedžad Sivro istakao je rekao da je u aprilu 1993. godine iz Počulica otišao do naselja Vrhovine, gdje je vidio Refika Mujezinovića kako razgovara s nepoznatim vojnikom, prenosi Birn.

“Ja sam bio udaljen, i o čemu su pričali, ne znam. Sjeli su u vozilo i otišli u pravcu Počulica. Nakon par minuta, čuo se rafal iz automatske puške, prvo jedan pa drugi. Nakon 20 minuta do pola sata, ja sam krenuo kući. Kad sam došao do Doma, vidio sam pometnju, automobile i kako tovare ranjenike", rekao je on.

Na pitanje odbrane da li je na tom mjestu vidio Mujezinovića ili auto, svjedok je odgovorio da nije.

Opisujući vojnika s kojim je Mujezinović razgovarao, svjedok je rekao da je to bila mlađa osoba, srednjeg rasta, u maskirnoj uniformi i s puškom u ruci.

Sivro je svjedočio na suđenju Čolomanu, koji je, prema optužnici, kao pripadnik Diverzantskog voda Sedme muslimanske brigade takozvane Armije BiH, 24. aprila 1993. u mjestu Počulice došao naoružan ispred Doma, u kojem su bili zatvoreni civili hrvatske nacionalnosti.

Nakon što je stražar objekta odbio da otključa vrata, on je, kako je navedeno, kroz zatvorena vrata otvorio rafalnu paljbu iz automatskog oružja, pri čemu su ubijene tri lica hrvatske nacionalnosti, a devet ih je ranjeno.

Odbrana je podsjetila svjedoka da je, u iskazu datom tokom istrage, rekao da ubistva u Domu nije počinio niko iz Počulica i okolnih sela, na šta je svjedok potvrdio da je to izjavio.

Prije svjedočenja Sivre, Tužilaštvo BiH je pročitalo optužnicu i iznijelo uvodnu riječ, rekavši da će saslušanjem predloženih svjedoka i materijalnih dokaza dokazati da je optuženi Čoloman počinio djelo koje je opisano u optužnici.

Senad Dupovac, branilac optuženog, rekao je da će Odbrana dokazivati da optuženi nije učestvovao u ubistvima u Domu.

"Odbrana ne spori da je u to vrijeme bio sukob sa HVO-om, ni da se desio događaj u Domu u Počulicama, ali spori da je optuženi učestvovao u tom događaju", rekao je branilac.

Suđenje će biti nastavljeno 19. septembra, saslušanjem novog svjedoka Tužilaštva.