BiH
0

Počelo suđenje Indiri Kamerić za zločine u Bosanskom Brodu

FENA
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Indiri Kamerić, bivšoj pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženoj za zločine počinjene 1992. godine u Bosanskom Brodu.

"Svjedoci su je dobro po zlu upamtili. Ona nije sprečavala zlostavljanje nego je činila baš suprotno – inicirala, osmislila i sama zlostavljala zarobljenike, naročito podstičući seksulno zlostavljanje", kazao je tužilac Izet Odobašić.

Tužilac je naglasio da će saslušanjem oštećenih dokazati da je optužena pomagala da se siluju zatvorenice, predavajući ih nepoznatim pripadnicima HVO-a, koji su ih odvodili na prinudni rad i višetruko ih silovali.

"Strahovitim patnjama su bili izloženi žene i muškarci. (…) Njen cilj nije bio pomoći, spriječiti, nego ponižavati i na najgrublji način ugrožavati ljudsko dostojanstvo", kazao je Odobašić.

Kamerić, bivša pripadnica 101. bosanskobrodske brigade HVO-a, optužena je da je od aprila do oktobra 1992. godine na području Bosanskog Broda učestvovala u fizičkom i psihičkom mučenju civila i ratnih zarobljenika srpske i bošnjačke nacionalnosti.

Državno tužilaštvo tereti Kamerić da je zlostavljala civile i ratne zarobljenike koji su bili nezakonito zatvoreni u zgradi Stanice milicije i prostorijama stadiona “Polet” u Bosanskom Brodu.

Braniteljica Lejla Čović je kazala da u ovoj fazi postupka neće iznositi uvodnu riječ.

Prvi svjedoci Tužilaštva bit će saslušani 25. februara, prenosi BIRN - Justice Report.