BiH
0

Počelo suđenje Gasalu i Kukavici optuženim za ratni zločin protiv civila

FENA
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima strana u postupku danas je u Sudu Bosne i Hercegovine počelo suđenje Nisvetu Gasalu (1964.) i Musajbu Kukavici (1970.) koji se terete za ratni zločin protiv civila, a u vezi s ratnim dešavanjima na području općine Bugojno tokom sukoba HVO-a i Armije BiH.

Prema tužbenim navodima, u inkriminiranom periodu od augusta 1993. do 19. marta 1994. godine Nisvet Gasal u svojstvu upravnika logora „Stadion NK Iskra“ u Bugojnu i Musajb Kukavica u svojstvu komandira osiguranja logora (koji je neposredno bio nadređen svim stražarima) postupali su protivno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava.

Gasal i Kukavica su, kako se u optužnici navodi, bili odgovorni za funkcioniranje logora u kojem je u nehumanim uvjetima bilo zatočeno više od 300 muškaraca Hrvata.

U optužnici se navodi i da su zatočenici angažirani na prinudnim radovima, odvođeni na prve linije fronta Armije RBiH prema VRS-u i HVO-u, gdje su kopali rovove te korišteni kao živi štit.

Prema navodima optužnice, određeni broj zatočenika odvođen je na saslušanje te fizički zlostavljan, a nekima se otada gubi svaki trag.

Zastupnica optužbe, tužiteljica Slavica Terzić najavila je u uvodnoj riječi da će tokom dokaznog postupka biti saslušana 43 svjedoka optužbe te predočen veliki broj materijalnih dokaza.

Uz uvjerenje da će izvođenjem dokaza biti potvrđeni navodi sadržani u dispozitivu optužnoga akta, tužiteljica je konstatirala da optuženi nisu poduzeli mjere da zaštite zatočenike, odnosno spriječe počinitelje u skladu sa Ženevskom konvencijom o zaštiti civila tokom oružanih sukoba.

Branitelji prvog i drugooptuženog, advokati Senad Kreho i Fadil Abaz predočili su Sudskom vijeću fragmente presuda Haškog tribunala (ICTY), predloživši da se prihvate već utvrđene činjenice u vezi sa sukobom u srednjoj Bosni.

Kreho je naveo da je presudama ICTY-a utvrđeno da se ne radi o unutarnjem sukobu, nego da su sukob započeli HVO i Vojska Republike Hrvatske te da rat u srednjoj Bosni predstavlja međunarodni sukob.

Ustvrdio je da će odbrana dokazati da zarobljene osobe nisu bile civili te da spomenuti stadion nije bio logor "nego legalni pritvor za sve osobe koje su se ogriješile o zakon".

Branitelj prvooptuženog predložio je da se postupak u ovom predmetu spoji s postupkom protiv Enesa Handžića i Senada Dautovića koji se optužnicom Tužiteljstva BiH potvrđenom 11. decembra, također, terete za ratne zločine na području Bugojna.

Advokat Kreho smatra da bi, s obzirom na identičnost optužbi i inkriminiranog perioda u ovim slučajevima, bilo cjelishodnije voditi jedinstveni postupak i donijeti jednu presudu.

Prijedlozima branitelja prvooptuženog pridružio se branitelj drugooptuženog, advokat Fadil Abaz, a o njihovom prijedlogu Tužiteljstvo će se očitiovati pisanim putem u roku od sedam dana.

Nisvet Gasal i Musajb Kukavica su u pritvoru od 21. marta 2007. godine, a optužnica u ovom predmetu potvrđena je 19. septembra iste godine.