BiH
0

Počelo suđenje braći Ranku i Rajku Vukoviću

FENA
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima tužiteljstva danas je pred vijećem Suda BiH u Sarajevu počeo glavni pretres u predmetu protiv Ranka i Rajka Vukovića, optuženih za djelo ratni zločin protiv čovječnosti, počinjen 1992. na području općine Foča.

Prema navodima optužnice, braća Ranko i Rajko Vuković su krajem maja 1992. s Rankom i Blagojem Golubovićem obučeni u maskirne uniforme i naoružani automatskim naoružanjem došli u selo Podkolun, općina Foča, i Avdiju (Hasan) Hukaru (1909.) zatekli u njegovoj kući te ubili, a zatim iz kuće uzeli radiokasetofon. Poslije toga su na obližnjoj njivi pucnjima iz automatskog naoružanja ubili Mejru (Hasan) Bekriju (1927.) dok je okopavala krompir.

Optuženi Ranko Vuković tereti se i za silovanje jedne osobe izvršeno u julu 1992. u Miljevini, općina Foča.

Državno tužiteljstvo je najavilo saslušanje šest svjedoka među kojima je i svjedokinja „A“, žrtva silovanja.

Tužitelj Behaija Krnjić je najavio danas da je u istrazi koja je prethodila podizanju optužnice tužiteljstvo pribavilo dokaze iz kojih jasno proizilazi osnovana sumnja da su optuženi počinili djela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

Braća Ranko i Rajko Vuković obratili su se, pojedinačno, sudskom vijeću riječima da navodi iz optužnice nemaju nikakve veze s njima dvojicom te da je riječ o čistoj laži.

Dokazni postupak počinje 13. novembra saslušanjem dvoje svjedoka, Bajre i Zahide Hukara.

Ranko (Vlado) Vuković rođen je 7. septembra 1969. u selu Kozija Luka, općina Foča. Državljanin je BiH, Srbin po nacionalnosti, Oženjen i otac dvoje djece.

Rajo (Vlado) Vuković rođen je 20. novembra 1972. u Foči. Državljanin je BiH, Srbin po nacionalnosti, oženjen i otac troje djece.

Sud je optužnicu potvrdio 31. augusta 2007. godine.

Ranko Vuković se 13. septembra izjasnio da nije kriv. Vanraspravno vijeće Odjela za ratne zločine je 18. septembra odredilo pritvor Ranku Vukoviću, koji prema ovom rješenju može trajati do okončanja glavnog pretresa - najduže do 18. septembra 2010. godine.

Rajko Vuković se 13. i 17. septembra nije pojavio na ročištima za izjašnjenje o krivnji, pa je Sud BiH na drugom ročištu konstatirao u skladu sa zakonom da Rajko Vuković poriče krivnju.