BiH
0

Počelo štampanje glasačkih listića za opće izbore u BiH

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Štampanje glasačkih listića za više od tri miliona bh. birača koji imaju pravo učešća na općim izborima 3. oktobra počelo je jučer u popodnevnim satima.

"Štampat će se 14.098.600 glasačkih listića. Štampa se četiri glasačka listića po biraču za četiri nivoa vlasti po entitetu", kazala je Feni glasnogovornica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Maksida Pirić.

Dodala je da je posao štampanja u vrijednosti od 1.260.667 KM dobila domaća kompanija "Amos Graf".

"Do kraja ove sedmice ćemo završiti posao štampanja i pakovanja glasačkih paketa za birače koji će glasati u inostranstvu, a prema našem planu cijeli proces štampanja i pakovanja glasačkih listića bi trebao biti završen do 3. septembra", kazala je Pirić.

Istaknula je da je sam proces štampanja i pakovanja glasačkih listića najzaštićeniji segment izbornog procesa i ovog puta se odvija pod nadzorom sigurnosnih agencija.

"To je bio slučaj i ranije, međutim, ranije samo štampanje nadgledali su naši službenici u saradnji s firmom koja je radila na štampanju, a sigurnosne agencije su se uključivale nešto kasnije kada bi krenula distribucija izbornog materijala prema skladištu i općinskim izbornim komisijama. Ovog puta oni su uključeni od samog početka štampanja i pakovanja glasačkih listića, a sam glasački listić osim vodenog žiga sadrži druge sisteme zaštite koji garantiraju potpunu zaštitu izbornog procesa“, kazala je Pirić.

CIKBiH će danas poslijepodne upriličiti zajedničko fotografiranje i snimanje samog procesa štampanja.

"Iz sigurnosnih razloga to smo organizirali u jednom danu za sve koji su zainteresirani da medijski to proprate", kazala je Pirić.