Sarajevo
0

Počelo Savjetovanje šefova DKP-a BiH

FENA
U Zgradi institucija BiH u Sarajevu danas je počelo trodnevno Savjetovanje ambasadora BiH.

Savjetovnje je otvorio ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj koji je istakao da se BiH nalazi u značajnom razdoblju, a što pred diplomatsku službu BiH stavlja nove izazove koji zahtijevaju pojačane akcije.

O ulozi Parlamenta u vanjskoj politici BiH govorio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić, a prisutnim se obratio i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić koji je izrazio uvjerenje da će BiH biti izabrana za nestalnu članicu u Vijeću sigurnosti OUN-a.

Istakao je da za bh. diplomate lojalnost državi mora biti beskompromisna te da moraju ulagati sve napore da bi izgradili što bolji imidž BiH u svijetu.

O temi "Put u NATO - strateško opredjeljenje BiH" prisutnima se u svojstvu izlagača obratio ministar odbrane BiH Selmo Cikotić koji je predstavio postignute rezultate BiH na putu u NATO te dao pregled daljnjih obaveza koje BiH mora ispuniti.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za odbranu i sigurnost Šefik Džaferović je izlagao o ulozi i aktivnostima Parlamentarne skupštine BiH u procesu integracije BiH u NATO.

Ambasadorima se na ovu temu obratio i ambasador Kraljevine Norveške u BiH Jan Braathu koji je odao priznanje dosadašnjim naporima u oblasti reforme odbrane te izrazio optimizam po pitanju skorog dobijanja statusa MAP-a kao posljednje formalne faze u ostvarivanju punopravnog članstva BiH u NATO.

O liberalizaciji viznog režima govorio je šef Interresorne grupe za liberalizaciju viznog režima Samir Rizvo, dajući pregled preostalih obaveza iz Mape puta koje su tehnički preduvjeti za pozitivnu odluku Evropske komisije o pitanju liberalizacije viznog režima za državljane BiH.

O temi "Proširenje EU - perspektive članstva BiH u EU" izlaganja su održali visoki predstavnik u BiH Velentin Inzko, šef Delegacije Evropske komisije ambasador Dimitris Kourkoulas, ambasador Kraljevine Švedske u BiH Bo William Hedberg i ambasador BiH pri EU Osman Topčagić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.